Tiltalt for flere hjemmeran

Oslo ble rystet av flere grove hjemmeran mot veletablerte barne- familier sist vinter. Nå er fire menn tiltalt for flere av ranene.

Politiet var raskt på plass etter melding om hjemmeranet på Bjørndal i februar i fjor. Mennene som er tiltalt for hjemmeranene nekter straffskyld, men politiet mener at de har nok bevis i saken.

Småbarnsfamilien var i ferd med å legge barna for natten da et pizzabud ringte på døren. Da den profilerte eiendomsmegleren åpnet døren sin på Bjørndal i februar i fjor, ble han truet av flere maskerte menn med pistol. Familien på fire, der den minste ungen var to år gammel, ble ført inn på et soverom. Der blir foreldrene bundet fast. Ranerne kommer seg unna med bankkort, kontanter og smykker for tilsammen 400.000 kroner.

Etter flere lignende ran i Oslo-området pågrep politiet en kvinne og fire menn i mars i fjor. Etter hvert ble også en sjettemann pågrepet. Nå er fire av mennene i alderen 20 til 27 år tiltalt i saken. Kvinnen og en av de andre mennene som ble siktet slipper tiltale. Saken mot de to andre er henlagt etter bevisets stilling. De pågrepne var også mistenkt for et hjemmeran på Økern, men denne mistanken ble frafalt under etterforskningen.

– Det er flere bevis i saken. Blant annet telefondata. Derfor kan de tiltalte tilknyttes ranene, sier statsadvokat Berit Johannessen til Aften.

Alle fire nekter straffskyld.

Innvandrerfamilier

Samtlige ofre har innvandrerbakgrunn. Det samme har de tiltalte. Flere av familiene som ble ranet er kjent som pengesterke. Johannessen har ikke noe formening om hvorvidt ofrene ble valgt på grunn av dette.

De tiltalte er alle tidligere domfelte. En av dem sitter ennå i varetekt, mens en 22-åring soner en gammel dom. De to andre er på frifot. 22-åringen som soner en tidligere dom er også tiltalt for et hjemmeran som ble begått i 2005. Denne saken var henlagt, og ble tatt opp etter at de seks ble pågrepet.

– Likhetstrekkene mellom det gamle ranet og de nye sakene er så klare at vi er overbevist om at dette kan bevises i retten, sier politiadvokat Hilde Strand som har etterforsket saken.

Retten bestemmer

Advokat Marius Oscar Dietrichson representerer 22-åringen som må svare for ni tiltalepunkter når saken kommer opp i Oslo tingrett 22.februar.

– Min klient sier seg uskyldig. Når politiet mener noe annet, så må domstolen behandle saken, er den korte kommentaren fra Dietrichson.

Aften har også prøvd å få kommentar fra advokat John Christian Elden som representerer 27-åringen, men han var ikke tilgjengelig. De tiltalte risikerer en straff på inntil 12 år.