Oslo

Kamp i Oslo MDG om plassen etter Lan Marie Berg

Mangeårig Oslo-byråd Lan Marie Berg skal toppe stortingslisten for MDG. Men det er strid om de neste plassene. Foto: Dan P. Neegaard

MDG i Oslo tror de klarer å vinne 2 av de 20 stortingsplassene fra hovedstaden. Nå kjemper to sentrale MDG-folk om annenplassen på stortingslisten.

  • NTB

Den 33 år gamle Oslo-byråden Lan Marie Berg er selvskreven som førstekandidat. Men begge kandidatene til annenplassen har stilt et ultimatum til nominasjonskomiteen.

Både Rasmus Hansson (66) og Hulda Holtvedt (21) har gitt beskjed om at de kun er kandidater til annenplassen. Blir de tilbudt en annen plassering, vil de takke nei, skriver Klassekampen.

Rasmus Hansson sier at han kun er interessert i annenplassen, siden han ikke har tid til å være vararepresentant. Foto: Ingar Storfjell

Hansson satt på Stortinget for Oslo som MDGs eneste representant fra 2013 til 2017. I dag er han daglig leder i Handelens Miljøfond.

Holtvedt har fra 2017 vært nasjonal talsperson for Grønn Ungdom.

– Jeg kan ikke risikere å bli vara og samtidig være daglig leder for Handelens miljøfond. Det er den helt praktiske årsaken til det, sier Hansson.

– Hvis jeg ikke får annenplassen, skal jeg få meg en utdannelse, sier Hulda Holtvedt (21). Foto: Berit Roald / NTB

Holtvedt bekrefter at det kun er annenplassen som er aktuell for henne.

– Hvis jeg ikke får den, skal jeg få meg en utdannelse, sier hun.

Leder Jørund Hansen i nominasjonskomiteen sier han helst skulle vært ultimatumene foruten.

– Det er synd, for de er begge veldig sterke kandidater, sier Hansen.

Slik gikk det forrige gang

Ved stortingsvalget i 2017 fikk MDG 6,0 prosent i Oslo. Det holdt til ett mandat, plassen partileder Une Aina Bastholm har i dag.

Ved kommunevalget to år senere fikk imidlertid partiet 15,3 prosent. Hadde det vært stortingsvalg, ville det holdt til tre mandater.

På den eneste Oslo-målingen som er tatt opp de siste månedene, i VG i slutten av august, målte MDG til 7,8 prosent på spørsmålet «hva ville du stemt hvis det var stortingsvalg?». Det hadde holdt til to mandater inn.

Nåværende stortingsrepresentant Une Aina Bastholm gir seg for øvrig ikke. Hun blir listetopp for MDG i nabofylket Akershus i stedet.

Les også

  1. Petter Eide er foreslått vraket i Oslo SV – nå blir det kamp

  2. LO-topp Trine Lise Sundnes kaster seg inn i stortingskampen i Oslo Ap

Les mer om

  1. MDG
  2. Oslo