Oslo

Flere tusen i pelsprotest

I Oslo og en rekke andre byer gikk det lørdag kveld fakkeltog mot pelsdyrhold.

Flere tusen deltok i fakkeltoget i Oslo. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

  • og NTB

I Oslo gikk toget fra Youngstorget til Stortinget, hvor det ble holdt appeller. Flere tusen hadde møtt opp før togstart ved 17-tiden lørdag.

– De siste tallene vi har fått opplyst, er 4200. Fra andre byer rapporteres det om flere hundre, sier leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen til TV 2.

Blant slagordene på plakatene var «Ikke flere tomme ord, vi krever tomme bur». En av dem som deltok i markeringen i hovedstaden, var tegneserieskaper Lise Myhre.

I en kronikk i VG skriver hun hvorfor.

«Utover å bli holdt i live i noen måneder, imøtekommes ikke ett eneste av dette ville dyrest iboende behov», skriver hun om reven som blir holdt i bur for å bli flådd og festet til en vinterjakke.

NOAH – for dyrs rettigheter står bak demonstrasjonene, og kravet deres er at pelsdyrnæringen legges ned.

Kan miste støtten

Organisasjonen er en blant flere som kommer til å miste statsstøtten, dersom regjeringens budsjettforslag går gjennom. Samtidig er det forslag om tilskudd til pelsdyrnæringen, 2 millioner kroner øremerket dyrevelferd.

– Det er en skandaløs prioritering. Landbruksministeren forsøker å kneble pelsdebatten samtidig som han gir 2 millioner kroner til pelsnæringen for at de skal pusse fasaden, sa Martinsen da budsjettet ble lagt fram.

Frivillige organisasjoner bør drives selvstendig og ikke være avhengig av støtte fra staten, sa regjeringen i sitt budsjettforslag.

– Endringer er på gang

Det var på forhånd varslet fakkeltog mot pelsdyrhold i nesten 30 norske byer denne lørdagen.

Det er 14. året på rad med slike demonstrasjoner, og Martinsen har tro på at det virker.

– Vi hører fra politikerne at det store engasjementet hjelper. Det er flere partier som diskuterer dette spørsmålet, og det er endringer på gang, sier hun til TV 2.