Oslo

Mann dømt for hatkriminalitet i Oslo

En mann i 50-årene er dømt til betinget fengsel og bot etter at han spyttet på en kvinne som var iført hijab, og uttalte seg sterkt nedsettende om muslimer.

  • Henrik Arneberg

Oslo tingrett har dømt en mann i 50-årene til 18 dagerbetinget fengsel og en bot på 15 000 kroner etter at han spyttet på en kvinnesom var iført hijab, og uttalte seg sterkt nedsettende om muslimer. Hendelsenskjedde i en matvareforretning på Grorud i Oslo 20. oktober i fjor:

« I forretningen forhånet han NN på grunn av hennes religion ved å spytte på henne og uttale ”jeg hater alle muslimer” eller lignende. Forholdet fant sted i nærvær av andre kunder og butikkansatte », står det i dommen.

— Politiet og påtalemyndigheten mente at mannenshandlinger og uttalelser sprang ut av hat til eller fordommer mot muslimer.Saken faller dermed inn under definisjonen av hatkriminalitet, sierpolitiadvokat Oda Karterud ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

- Han kommer ikke til å anke dommen, opplyser mannens forsvarer Maiken Wickstrøm til Osloby, og presiserer samtidig at klienten ikke ble dømt for alle tiltalepunktene.

Les også: Politiet i Oslo oppretter gruppe mot hatkriminalitet

Første dom

Dommen er den første i en sak som er etterforsket ved Oslopolitidistrikts nyetablerte hatkrimgruppe.

Etterforskningsgruppen er plassertved Manglerud politistasjon, men den etterforsker alle anmeldte forhold somdefineres som hatkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Hatkriminalitet omfatter straffbare handlinger dermotivet er hat eller fordommer mot religion, etnisk bakgrunn, seksuell legningog uttrykk, eller nedsatt funksjonsevne.

I februar skrev Osloby at hatkrimgruppen etterforsker en episode der to menn er siktet for rasistisk motivert vold i Oslo sentrum.

Dommen er ikke rettskraftig.