Også Fido kan trenge førstehjelp

Flere hundeeiere bør vite hva de skal gjøre hvis deres beste venn blir utsatt for en ulykke. Det er ikke bare tobente som kan skade seg i skog og fjell.

– Det bør gå maksimalt tre minutter fra hunden ligger skadet til eier er i gang med hjerte-lunge-redning, sier veterinær Kjetil Ueland, og demonstrerer på setteren Sara. Munn til snute- metoden på hund gjøres best på følgende måte: Legg din munn rundt snuten til hunden. Hundens munn er for stor til at et menneske kan gape over den, så man holder hundens munn lukket. Blås inn i neseborene til hunden, slik at lungene fylles med luft. La luften komme ut igjen.Hjertekompresjon: Press 30 ganger, 1 til 2 ganger pr. sekund, så pust. Gjenta så lenge du klarer.
Beinbrudd gir hunden store smerter, og bør derfor spjelkes før transport. Legg en pinne eller lignende langs beinet, og bandasjér rundt. Har du ikke en bandasje, bruk en genser eller en jakke. Vær oppmerksom på at selv din egen hund kan bite deg, når den har store smerter.
Når en hund har skadet seg, kan den ha store smerter og være forvirret. Hunden har det vondt og har lett for å bite. I denne akutte situasjonen går det an å lage et snutebånd til hunden: Lag et halvstikk eller en enkel knute, tre det over snuten, og knyt bak ørene.
Hjertekompresjon: Hundens brystkasse er høy og smal (på de fleste raser). Man må tenke at hjertet henger ned i midten mellom eller litt bak forbeina. Du skal utføre hjertekompresjonen når hunden ligger på siden. Det er nødvendig med stor kraft. Brystkassen skal trykkes 2/3 deler sammen - mer enn mange er klar over. Du vil da trykke på hjertet, og blodet vil presses ut.
Bandasje ved blødning: Blør hunden mye fra et kutt, så må beinet bandasjeres stramt før hunden kommer til veterinær. Det er viktig å bandasjere hele beinet, slik at blodet ikke strømmer ned i labben og labben hovner opp. Bandasjer nedenfra og oppover, først med vanlig bandasje, deretter med en selvheftende bandasje.

Veterinær Kjetil Ueland ved Anicura dyreklinikk på Østerås er den eneste i Oslo-området som holder kurs i førstehjelp for hundeeiere. Her lærer han bort alt fra hjertekompresjon, munn til snute-livredning og spjelking av ben til stans av blødninger og bandasjering av firbente.

Særlig nå før påske er det lurt å være føre var. Skulle uhellet være ute på påskefjellet, kan førstehjelp på stedet hindre skader i å forverre seg eller holde hunden i live til man når veterinær. Derfor ba vi Ueland gi oss en kort innføring, med god hjelp av setteren Sara.

Munn til snute

Ueland tar utgangspunkt i ABCDE-metoden, som også brukes av sanitetspersonell i forsvaret. Forkortelsen står for Airways, Breathing, Circulation, Disability, Exam , og er en huskeregel for å handle i riktig rekkefølge når noen blir skadet:

Førstehjelpsskrin til hund er fint å ha med på tur. Det bør blant annet inneholde bomullsbandasje, selvheftende bandasje, et tau til å kunne lage et snutebånd og potesokker for å skjerme poten mot snø/grus.

–– Er dyret skadet, må man først og fremst sjekke om dyret har frie luftveier og sørge for det. Og kanskje gi munn til snute-redning. Dette må skje fort, innen tre minutter. Da har man ikke tid til å bla i noe kurshefte. En skade skjer ofte uventet og raskt. Da må man ha tenkt og øvd på forhånd, på kurs eller hjemme, sier Ueland.Slår hjertet? Legg øret inntil brystet på hunden, eller hånden på brystet. Pulsen kjennes best på innsiden av låret. Hvis hjertet ikke slår, sett i gang med hjertekompresjon, sier Ueland. Ved en hjertekompresjon på hund skal man trykke inn 2/3 deler av brystkassen. Det høres voldsomt ut for en vanlig hundeeier, og på kurs tar man selvsagt ikke så kraftig i. Han har flere ganger opplevd at eiere har klart å holde hunden i live inntil de kommer til veterinær.

Bruk hundebåndet

– En hundeeier kan klare å spjelke et bein før man kommer seg til veterinær, og et hundebånd kan benyttes til å stanse en blødning. En hund som er skadet, men våken, kan ha så store smerter at den biter sin egen eier, minner han om.

Kjetil Ueland demonstrerer bæreteknikk.

En skadet hund skal ikke ha smertestillende som er beregnet på mennesker, fordi hunder oftest ikke tåler dem. Det finnes egne medikamenter som er beregnet på dyr.Å lage en båre til en skadet hund er lurt å teste ut på forhånd. Hvordan ville du laget en båre i full fart?: To jakker og to stokker eller sterke greiner kan være nok. Men det må være solid. Hvis hunden er skadet og våken, kan den være urolig. Og det kan være vanskelig å bære en hund på over 30 kg. En mindre hund kan man bære inne i jakken sin ved å løsne det ene ermet og pakke rundt hunden.

Solbriller til hunden

Men for hunder som for mennesker er det viktigste å forebygge skader. Solbriller i påskefjellet er bra, også for hunder. Om både to— og firbeinte skal kose seg i påsken, ta med hundesjokolade eller noe annet godt beregnet på hund. Påskens lammekoteletter har skarpe kanter og egner seg dårlig til hundemat. Mange er ikke klar over at løk og sjokolade kan være giftig for hunden, og at druer faktisk kan ødelegge nyrene. Griseører kan legge seg over strupelokket og stenge luftrøret.