Oslo

Brannvesenet advarer: Kjøkkenet er blitt husets farligste rom

Så langt i år har seks personer omkommet i brann i Oslo. Fire av dødsbrannene startet på kjøkkenet.

Det begynte på komfyren, sannsynligvis har kokken sovnet.
  • Stein Erik Kirkebøen

I helgen skjedde det igjen. Fire ganger begynte det å brenne på et kjøkken i Oslo. Én av brannene fikk tragisk utgang; én person omkom. Saken er under etterforskning, og årsaken er ikke endelig klarlagt. Men det er ikke usannsynlig at det var en julebordsgjest som kom sulten og trett hjem. Og sovnet etter å ha skrudd på kokeplate eller stekeovn.

  • I september var det en dramatisk brann på Lille Langerud.

Ta en blings!

– Det vet vi ikke, men vi har mange slike tilfeller i løpet av året. Heldigvis er det sjelden det går så galt som det gjorde i helgen, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat (OBRE).

Han har et klart råd til alle som kommer sultne og trøtte hjem etter en lang kveld på byen. – Ta en blings! Ikke sett på kokeplater eller stekeovn. Det er fort gjort å sovne, og det er farlig!

Slik kan det gå hvis du ikke passer på

Kjøkkenet er farligst

Så mange glemmer å følge det gode og enkle rådet, at kjøkkenet har passert stuen som det farligste rommet i boligen.

– Ja, i 2015 hadde 39 prosent av de brannene vi rykket ut til, sin start i kjøkkenet. Tidligere var det i stuen – med ildsteder, dekorasjoner og levende lys – de fleste brannene startet. Nå har kjøkkenet overtatt. Hvorfor det er blitt så mye mer brannfarlig der, har vi rett og slett ingen god forklaring på, men det kan ha noe med matlaging om natten å gjøre. Mulig det er blitt mer av det. Det skyldes også bedre alarm- og varslingsutstyr som gjør at vi blir varslet tidligere enn før, sier Dalen.

Tar alle alarmer på alvor

– Og rykker ut, helt unødvendig oftere enn før?

– Det vet vi ikke før vi er på stedet. Vi er nødt til å ta hver eneste alarm på alvor, og det gjør vi. Det kan være alvor selv om en tørrkok ikke har rukket å utvikle seg til åpen ild. De som omkommer i brann, brenner sjelden i hjel, det er røyken og de giftige gassene i den som tar livet av folk, sier Dalen.

Ny rekord

De siste årene har det vært en kraftig økning i antall utrykninger til det som viser seg å være tørrkok. Mens det i fjor ble registrert 302 utrykninger, har OBRE ved utgangen av november i år registrert 416 slike utrykninger. I hele landet var det i samme tidsrom 1426 slike utrykninger. Det betyr at hver tredje utrykning til tørrkok i hele Norge skjer i Oslo.

Ved 61 tilfeller hadde brannvesenet aktivt reddet personer ut av boligen ved tørrkok pr. 28. november.

Det betyr også at vi år er i ferd med å sette en rekord som det ikke er noen grunn til å være stolt av; aldri har OBRE rykket ut flere ganger på grunn av tørrkok.

Det betyr at det i 2016, for første gang, blir mer enn én tørrkokutrykning i gjennomsnitt hver eneste dag.

Alle rammes, utsatte grupper hardest

– Det tørrkokes jevnt og trutt gjennom uken, også ved lunsj og middagstider på hverdager. Alle lag av samfunnet tørrkoker, men de alvorligste tilfellene involverer ofte personer i utsatte grupper som eldre, rusmisbrukere, funksjonshemmede, rusmisbrukere og andre.

– Er det ikke spesielt ille i helgene?

– Nei, men konsekvensene av tørrkok blir ofte større natt til lørdag og søndag. Da er «kokkene» ofte beruset og trøtte, og de sovner lettere under matlaging, sier Dalen.

Les mer om

  1. Brann
  2. Oslo
  3. Kjøkken