Oslo

Nominert til Årets osloborger: Runar Skjerven Eggesvik

- Når folk møtes, løser vi byproblemene. Glemmer man møteplasser, så dør byen, sier Runar Skjerven Eggesvik. Her er gründeren på Youngstorget, et område han har bidratt til å gjøre pulserende og levende.

Snøkanoner til Tøyen står på ønskelisten til gründer Runar Skjerven Eggesvik, som er nominert for å skape levende kultur- og møteplasser i Oslo.

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Sykkelcafé, bokbar og 18 hulls minigolfbane med bar og dansegulv midt i sentrum er på Runar Eggesviks merittliste.

Nå drømmer han om at hoppbakken på Ola Narr aktivt tas i bruk igjen og om gode skiløyper på Tøyen. Konkrete planer foreligger om å utvikle 5000 kvadratmeter i Prinds Augusts Minde i Storgata til grønt dyrkingsområde.

– Hvorfor tror du så mange har nominert deg?

– Jeg er aktiv i å skape forskjellige kulturbaserte møteplasser og får kanskje æren for kollektivt arbeid, sier Eggesvik beskjedent.

Han liker å fikse ting, og gjennom prosjektbyrået Trøbbelskyter arbeider han tett med andre for å utvikle Oslo til en levende by.

Les også

Her stemmer du på Årets osloborger 2016

Torggata er blitt en av Oslos hippeste gater

Blomstrende uteliv

Vi møtes over en kaffe på Taverna’n, et av de nye, populære spisestedene på Youngstorget. Nettopp dette området har han bidratt til å gjøre til det kuleste og hippeste i Oslo, etter at det har vært blant sentrums mest utrygge områder i flere tiår.

– Jeg er interessert i å følge utviklingen av Sentrum Øst. Nå er Torggata, eller «sideflesket» til regjeringen, et av de mest aktive mat- og kulturområdene i Europa, sier han.

- Eneste måten å tenke og forstå en mer og mer komplisert by på, er å være ydmyk og lærevillig, sier Runar Skjerven Eggesvik.

Går inn i belastede områder

Eggesvik og Trøbbelskyter-teamet går gjerne inn i områder av byen som er ansett som rufsete og belastede.

– De dårligst utviklede stedene i byen har det største potensialet. I Oslo er det store bynære områder østover som eiendomsbesitterne trenger våre innspill for å utvikle, og hvor vi kan hjelpe folk med ideer å starte opp.

Vi ønsker å ha en sosial dimensjon i vårt arbeid. Bylivsprosjektet med bilfri by gjør at vi kan bruke gatene mer. Jeg gleder meg til å fylle de rommene med noe som kommer alle til gode, for gaten er for alle, sier han.

Les også

Her stemmer du på Årets osloborger 2016

- Gaten er for alle

– De dårligste stedene i byen har det største potensialet. Vi ønsker å ha en sosial dimensjon i vårt arbeid. Bylivsprosjektet med bilfri by gjør at vi kan bruke gaten mer. Jeg gleder meg til å fylle de rommene med noe som kommer alle til gode, for gaten er for alle, sier han.

I det fredede anlegget Prinds Christian Augusts Minde er planene å lage et annerledes sosialt møtested.

– Oslo har en stolt historie for parsellhager og urban dyrking. I gårdsrommet bak «Prinsen» ligger 5000 kvadratmeter uteareal midt i byen, sier Eggesvik, som ser for seg drivhus og grøntparseller.

Kultur og møteplasser er viktige

-Oslofolk er helt fantastiske til å bruke byen, sier Runar Skjerven Eggesvik.

– Hvor kommer engasjementet ditt fra?

– Når folk møtes, løser vi byproblemene. Glemmer man møteplasser, så dør byen. Vi bor i Europas raskest voksende hovedstad med en enorm kulturproduksjon, og Oslofolk er helt fantastiske til å bruke byen, sier han.

Selv sykler han over alt fra Grønland, valgt som bosted fordi det ligner på en storby, og fordi han kommer lynkjapt dit han skal med sykkelen. Eggesvik er osloentusiast på sin hals og tror han har bodd 20 forskjellige steder i byen.

Oslo Camping var en sprø idé

– Hvordan finner du de forskjellige konseptene?

– Mange starter med å prøve å forstå hvordan en attraksjon passer i bybildet og samle et team. Alle prosjekter har en unik identitet. Minigolfbanen Oslo Camping i Møllergata begynte som en sprø idé lansert av NM-vinneren i minigolf. Vi gikk inn i prosjektet, og sammen med en sammensatt gjeng medeiere fikk vi 15000 mennesker til å spille minigolf der de første to månedene. Det er helt vilt, sier Eggesvik.

Vokste opp som konsertgjenger

Siden Eggesvik har mye å rekke, snakker han fort. Det har han gjort siden han var en aktiv guttunge, som løp over alt.

– Jeg begynte ikke å gå før jeg var 18!

I ungdommen var han en lovende fotballspiller, men også interessert i kultur og politikk.

– Interessen for kulturlivet begynner når man er ung, og jeg opplever at «kidsa» i dag har mye bredere interessefelt og er mye flinkere til å bruke byen enn vi var før internett. Jeg vokste opp som konsertgjenger og vil tilby Oslos ungdom kulturelle møteplasser, sier han og nevner Kulturhuset som et slikt sted.

Trommeslager for St. Thomas

Han prøvde seg også som musiker og spilte på Roskilde- og Quartfestivalen med St. Thomas.

– Som musiker var jeg ikke flink nok, fastslår han. Nå begrenser han sin musikalske utøvelse til å synge 2. tenor i Mannskoret med repertoar fra klassiske rockelåter til engelsk punk.

– Det var nok ikke stemmeprakten som fikk meg inn, snarere at de trengte en til å booke, ler han.

Det er tillitskrise i Utelivs-Oslo | Andreas Slettholm

– Utelivet i Oslo har mange useriøse aktører. Er dere ryddige?

– Uenig. Utelivet domineres av dyktige oppegående aktører som bekjemper vold og narkotika hver dag. Noen få får fortsatt lov til å drive ulovlig med svart arbeid og momsunndragelser, og det er frustrerende å se konkurransevridningen dette utgjør. Men alt i alt bidrar utelivet -og ikke minst musikklivet – til å gjøre Oslo til en av verdens beste byer!

Les også

Dette er kandidatene til Årets osloborger 2016

Les mer om

 1. Årets osloborger 2016
 2. Festival
 3. Byutvikling
 4. Grønland
 5. Oslo
 6. Storby