Oslo

– Dobbelt så dyrt å delta i Norway Cup

For mange Oslo-lag blir det mer enn dobbelt så dyrt å delta i Norway Cup i år. Hver spiller må betale 300 kroner for et fordelskort som mange slett ikke ønsker seg.

- For oss blir det i år dobbelt så dyrt som i fjor å delta i Norway Cup, sier Jon Hernæs, leder i Grüner Fotball. Mens de venter på Norway Cup, slår Julianne Bryhni Anderssen (9), Oskar Hernæs Brandsø (16) og Mubarak Jama i hjel noe av ventetiden på Arsenals fotballskole på Dælenenga.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Melder vi på et lag med ti spillere, vil det i år koste oss 6000 kroner. Et med 20 spillere vil koste 9000. I fjor kostet det 3500 kroner å melde på et lag. Totalt er utgiftene våre til Norway Cup doblet, sier leder i Grüner Fotball, Jon Hernæs.

Alle skal være med

– Siden vi holder til i et område med veldig sammensatt befolkning, har vi som prinsipp at alt lag skal være med på, skal være gratis. Det skal finansieres på en slik måte at ingen blir holdt utenfor på grunn av dårlig økonomi, sier Hernæs.

  • Norway Cup jobber aktivt med integrering, og tar asylsøkere med på festen.

I år løste de Norway Cup-knuten ved å søke om – og å få – en ekstrabevilgning på 50.000 fra bydelens frivillighetsmidler.

– For mange av bydelens barn er Norway Cup det eneste spennende som skjer i ferien. For at de skal få den opplevelsen, bevilget bydelsutvalget pengene, sier leder for Grünerløkka Ap, Victoria Marie Evensen.

– Men en slik bevilgning kan vi ikke basere oss på i fremtiden, innser Hernæs.

Morsomst for tilreisende

For tilreisende fotballspillere er Norway Cup en spennende uke som inneholder mye mer enn fotball; de sover og spiser sammen med kompisene, de reiser med trikk og T-bane og de bader på Frogner og Tøyen. Norway Cup er like mye en Oslo-opplevelse som en fotballopplevelse.

For spillere fra Oslo har det ikke vært sånn. Norway Cup-opplevelsen
har bestått av å spille noen fotballkamper, i beste fall mot en og annen
langveisfarende motstander, og å henge på Sletta og suge inn stemningen. Og så er det mat og seng hjemme hos mor og far.

Det gjør arrangøren noe med i år.

«Gratis» moro for 300 kroner

– Vi senker prisen for å være med fra 3500 til 3000 kroner for et lag. I tillegg må hver spiller betale 300 kroner for et fordelskort som blant annet gir gratis kollektivreiser, adgang til bad og museer og til diskoteket. Det gir også muligheten for å kjøpe et lunsjkort for hele uken for 200 kroner, sier informasjonskonsulent Hilde Østerkløft i Norway Cup.

– Hvorfor gjør dere det?

– Fordi det har vært et ønske fra mange lag og spillere fra Oslo om å få anledning til å oppleve Norway Cup på samme måte som de tilreisende. Vi mener at det er et godt tilbud hvor Oslo-deltakere får mye for pengene, sier Østerkløft.

– Men hvorfor må det være obligatorisk – og ikke valgfritt – å betale for buss, bad og annet som mange ikke trenger eller ønsker?

– Fordi det er et tilbud som er så omfattende og dyrt at vi er avhengige av at alle er med på det. Dessuten er vi spesielt opptatt av å få deltakerne til å reise kollektivt i år; i uken vår er både Oslo S og Brynstunnelen stengt. Vi er avhengige av at ikke alle tar bilen, for da er vi redd for at trafikken kollapser, sier Østerkløft, som hevder at arrangøren ikke tjener penger på omleggingen.

Grüner-leder Jon Hernæs sjongler med ball og penger, og klarer å finansiere årets Norway Cup-deltagelse for Mubarak Jama (fra v), Julianne Bryhni Anderssen og Oskar Hernæs Brandsø og de andre Grüner-spillerne.

Koster mer enn det smaker

– Pussig at de ikke tjener penger på at vi må betale dobbelt så mye for å delta. Men for våre spillere er det ikke så spennende å kjøre verken trikk eller T-bane, og vil de en tur på Tøyenbadet, så ordner de det. Deltakerbeviset med alle dets fordeler er et fint tilbud til de som ønsker det, men for oss koster det rett og slett mer enn det smaker. Det burde vært et tilbud som de som ønsker kan benytte, synes Hernæs.

– Dette handler egentlig om et strålende tilbud som Norway Cup skal være et tilbud til alle, eller bare et tilbud til de som har råd til det, sier leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Cup for tilreisende?

Daglig leder i Oslo fotballkrets, Jan Tor Bråteng, er mer er redd for et annet skille:

– Ja, er redd for at Norway Cup over tid blir en turnering kun for tilreisende som uansett må bo og spise i Oslo. For dem som bor og spiser hjemme blir det for dyrt å betale for mye de ikke ønsker.

Les mer om

  1. Norway Cup
  2. Fotball
  3. Oslo