Familien byttet skjermtid med utetid

AMBASSADØRER: Ingebjørg Eitrem Nondal (30), Torgeir Nondal (33) og barna Andreas (7), Ida (6) og Ingrid (1) elsker å være ute i naturen. I 2016 skal de også være ambassadører for Friluftslivets år.
 • Ungene krangler mindre og vi voksne har fått mer energi, sier Ingebjørg Eitrheim Nondal (30). I år har de gått 92 familieturer.

I Odda i Hardanger bor Ingebjørg Eitrheim Nondal (30) sammen med ektemannen Torgeir (33), og barna Andreas (7), Ida (6) og Ingrid (1). For et år siden var hverdagen preget av mye innetid, PC og TV.

— Etter at barna ble født, vokste det frem en lengsel etter å være mer ute. Men vi har ikke fått det til, og har i stedet endt opp med å sitte mye inne med Ipad og TV. I romjulen i fjor ønsket jeg å ta grep og snu dette, sier Nondal.

LES OGSÅ:

- Skjer noe magisk når vi kommer ut

Hun tenkte derfor at de måtte sette seg et mål. Et litt vanskelig mål som de måtte strebe etter. Derfor ble de enige om at familien skulle gå 100 turer i løpet av 2014.

- Mannen min synes først at det hørtes litt mye ut, så han var litt lunken, sier Nondal.

11 måneder senere har familien gått 92 turer. De har ikke angret et sekund.

— Det er nesten som det skjer noe magisk når vi kommer ut. Ungene krangler mindre og vi voksne føler vi har fått mer energi. Vi ser også at vi fungerer godt som en familie når vi er ute, sier Nondal.

Morogdatter-R47nRg_6Vh.jpg

Det viktigste for dem er ikke hvor langt de går, eller at de skal nå et bestemt mål. Hovedfokus er at barna skal ha det kjekt.— Vi ser at barna trives bedre når de får styre farten, så de har fått lede an og fått tid til å leke underveis. Vi tar oss også tid til å utforske og oppdage naturen sammen med dem, sier Nondal.

Hun er for tiden hjemme i permisjon med det yngste barnet, mens mannen Torgeir jobber som controller ved Boliden Odda.

Tar barna med på planleggingen

Trebarnsmoren forteller at det ikke alltid er like lett å få med barna ut på tur.

- Derfor har vi prøvd å forberede dem og tatt dem med på planleggingen. Dessuten er dørstokkmilen ofte verst for oss voksne. Det er vi som tenker at det er mest tiltak å komme seg ut, sier Nondal.

Hun merker stor forskjell på barna etter at tiden de brukte på PC, smarttelefon og TV, ble redusert.

— Det er ikke noe galt med skjermtid i seg selv og det er mye bra man kan holde på med. Men de ble rastløse, irritable og kranglete, og skjermtiden gikk på bekostning av andre ting. Nå ser vi at innetiden vi har etter å ha vært på tur, er bedre, sier trebarnsmoren.

Tar middagen ute

Oddingen har også en blogg der hun skriver om familiens prosjekt, utetid og lavterskelfriluftsliv. Hun er opptatt av å formidle at friluftsliv ikke trenger å være vanskelig og at det passer for alle.

— Vi har travle hverdager, men på dager vi har anledning, så prøver vi å finne rom til en tur. Vi bytter ofte om på middag og kvelds, og tar middagen ute. Da lager vi gjerne suppe, har med gryterett på termos, eller griller laks i folie eller pølser. Vi prøver å tenke at det skal være enkelt og er fornøyd bare vi kommer ut, sier hun.

Ekteparet fra Odda hadde ikke friluftsliverfaring før de fikk barn. Kunnskapen de nå sitter med, har de fått fra YouTube, Google og Barnas Turlag.

— Man trenger ikke så mye kunnskap eller dyrt utstyr for å gå turer i nærområdet. Det viktigste er å komme seg ut. En halv time på ettermiddagen er mye bedre enn ingenting, sier hun.

- Gjør ting jevnlig

Fagsjef i Barnas Turlag i Den Norske Turistforening, Kristin Oftedal, håper at familien fra Odda kan inspirere andre familier til å være mer ute i naturen.

- Mange vil tenke at det er en ambisiøs målsetning. Men det er gøy med folk som drar det litt langt og setter drømmer i sving hos folk, sier Oftedal.

Hun synes det er smart å sette seg mål, men råder folk til å justere målene til det som er overkommelig for seg selv.

— Dere trenger ikke gå høyt til fjells eller langt. En liten tur for å spise kvelds ved et vann, eller en tur i skogen, skal være mulig å få til for langt flere. Ellers er det viktig å gjøre ting jevnlig, om man skal vekke turgleden hos barn. Da blir de vant til å være ute og glad i å være ute, sier Oftedal.

10 tips for en vellykket tur med barn

 1. Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.
 2. Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.
 3. Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk!
 4. Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.
 5. Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
 6. Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
 7. Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
 8. Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.
 9. Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
 10. La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.
I SNØEN: Andreas (7) og Ida (6) liker seg godt ute i naturen.
appstore-CSLcsmJjIB.jpg
Morogdatter-R47nRg_6Vh.jpg