Oslo

Raymond Johansen skyter ned forbud mot bensin- og dieselbiler i Oslo

Byrådet utreder hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024, men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at forbud mot fossildrevne biler er uaktuelt.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) utreder flere muligheter for å bedre luftkvaliteten i Oslo og å gjøre mye av byen «fossilfri». Men et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innen få år er ikke aktuelt, slår byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
  • og NTB

I en pressemelding torsdag ettermiddag kaller byrådsleder Raymond Johansen (Ap) et forbud mot fossilbiler «helt uaktuelt».

– Byrådet ønsker ikke et forbud mot fossilbiler i Oslo, slik enkelte medier i dag har hevdet, sier byrådslederen.

– Med innføring av miljødifferensierte bomsatser og lavutslippssoner håper vi langt på vei å nå målsettingene innen 2024. Jeg ser det derfor som helt uaktuelt med forbud mot fossilbiler, sier han.

Torsdag morgen meldte NRK at byrådet har bedt Klimaetaten finne ut hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024. Utredningen er ett av flere tiltak i en ny handlingsplan for bedre luftkvalitet i Oslo, som byrådet legger fram torsdag.

Les også

STORT INTERVJU: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er utskjelt og truet. Likevel husker hun oppturene best fra året som gikk.

Bestilte utredning

– Jeg har bedt om en utredning fra Klimaetaten om faglige råd til hvordan vi kan gjøre området innenfor Ring 3 fossilfritt fram mot 2024, slik et bredt flertall i bystyret inkludert Høyre har vedtatt. Jeg har ikke bedt om et forbud mot fossilbiler i min bestilling til Klimaetaten, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Hun sier ikke noe om hvordan området innenfor ring 3 kan bli fossilfritt uten et forbud mot bensin- og dieselbiler.

Til NRK torsdag sa hun dette:

– I løpet av de siste to årene har byrådet levert på de fleste tiltakene i den gamle handlingsplanen, men selv om vi har gjort mye, viser de faglige utredningene at vi må gjøre mer for å få ned den farlige luftforurensningen, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til NRK.

Hun svarte slik på om fossilfritt betyr forbud:

– Det vil utredningen vise. Virkemidlene på veien er miljødifferensiering og lavutslippssone, og så får vi se hva som vil være nødvendig.

Les også

LES OGSÅ: Vil revolusjonere bildeling i Oslo med nytt forslag

Kaller forslaget ytterliggående

Høyre mener et mulig forbud er ytterliggående.

– Hvis byrådet virkelig vurderer et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, så er det et ytterliggående tiltak som vil skape enorme problemer i hverdagen for veldig mange, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg.

Han anbefaler byrådet å satse mindre på tvang og forbud og viser til at elbilene utgjorde 40 prosent av nybilsalget i Oslo i desember, og at andelen er økende.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Luftforurensning
  3. Lan Marie Nguyen Berg
  4. Raymond Johansen
  5. Oslopolitikken
  6. Bystyret