Oslo

- Må tilbake til tidlig 80-tall for å finne lignende i Norge

Gatekamper i Oslo etter appell til støtte for Israel i Oslo sentrum torsdag kveld. Her kaster demonstranter steiner og annet mot politifolk i Rosenkrantz gate, like etter at demonstrantene hadde knust rutene på en parkert politibil. Politiet svarte med tåregass.

Minst 20 er pågrepet etter opptøyene i Oslo torsdag kveld.

  • Ida Halvorsen Kemp
  • Les også:

I løpet av torsdag kveld har demonstranter knust vinduer opp gjennom hele Karl Johan. De har angrepet politiet, fotografer og andre i Oslo sentrum. — De kom mellom 15 og 20 personer løpende forbi kiosken. De stoppet, og begynte å rive løs søppelbøtter. Deretter kom det to svære steiner mot vinduet, som heldigvis ikke gikk helt i stykker. Men jeg er fortsatt skjelven, forteller Malene Bjørkholen, ekspeditør på Narvesen, Karl Johan. Legevakten opplyser at de har behandlet fire personer, deriblant én politimann, som var skadet i hodet. Først ved 22.30-tiden så opptøyene i Oslos gater til å være over.

Tung jobb

— Dette er en av de tyngste jobbene og største utfordringene vi har hatt. Vi må tilbake til tidlig 1980-tall for å finne lignende situasjoner i Norge, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no. På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet var det hvert år voldsomme opptøyer i Oslo natt til 1. mai, og politiet brukte - som nå - tåregåss, skjold og hester for å roe demonstrantene. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredriksen sammenligner sikkerhetsoppbudet med avviklingen av NATOs utenriksministermøte i Oslo i 2007. Likevel vil han ikke fraråde publikum å ta seg inn til sentrum. — Folk må ta ansvar for seg selv. Jeg mener at de som har budskapet i fokus, og ikke bare ønsker bråk, godt kan bidra slik at dette får dominere, sier Fredriksen.

Politibetjent skadet

En politibetjent ble fraktet til legevakten med skader i hodet etter et sammenstøt med en demonstrant i Oslo i kveld. - En tjenesteperson fikk en stein i hjelmen, og fikk som følge av det sprekk i leppen og mulige tannskader. Jeg vet foreløpig ikke hvor i byen denne hendelsen skjedde, sier Fredriksen. Om lag 500 israelvenner holdt støttemarkering for Israel foran Stortinget klokken 17, og nærmere 1000 motdemonstranter

i timene etterpå. På Youngstorget har rundt

Les også

Politiet: - 10.000 deltok i fakkeltoget

for å delta i fakkeltog for fred.

Angrep politiet

Ved den israelske ambassaden gikk demonstranter til direkte angrep på politiet. Fredriksen vil ikke opplyse om hvor mange politifolk som var i beredskap i byen torsdag kveld, men sier at han foreløpig er fornøyd med innsatsen. Politifolkene pågrep minst 20 personer i løpet av kvelden. — Det vi har sett, er at det har vært en veldig stor grad av aggresjon. Vi måtte tidlig gripe inn og skille partene, og situasjonen eskalerte tidligere enn vi gjerne skulle sett, sier Fredriksen. Han er oppgitt over det han kaller «forstyrrende elementer».


— Har ingenting med Gaza å gjøre

— Disse anti-demonstrantene er bråkmakere med liten respekt for ytringsfriheten og det lovlige og prisverdige initiativet som ble tatt i dag, sier Fredriksen. Han understreker at også motbudskapet ville blitt beskyttet hvis demonstrantene hadde oppført seg pent. - Istedenfor kommer de altså med kniver, slagvåpen, flasker med brennbart innhold og fyrverkeri. Dette har ingenting med situasjonen på Gaza å gjøre, sier Fredriksen. - Var politiet forberedt på denne situasjonen? - Det er satset mye på dialog og lite konfrontasjon i forkant av demonstrasjonen. Vi klarte å forsvare den lovlige delen av demonstrasjonen og holde igjen på gassbruken så lenge det var mulig. Det var en klar taktikk fra vår side, vi har trent på dette, sier Fredriksen.

Les også

  1. Siv Jensen trekker<br/>seg fra fakkeltoget

  2. - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

  3. Gaza: Krigen dag for dag

  4. Bakgrunn for krigen i Gaza

Oslo-politiet brukte tårgass for å holde motdemonstranter unna under støttedemonstrasjonen for Israel utenfor Stortinget torsdag.
Siv Jensens måtte holde sin appell fra Løvebakken av sikkerhetshensyn.
svp://12574