Oslo

Besøkstall under forventning på Kontraskjæret. Nå tror arrangørene at det tar seg opp.

Så langt har omtrent 60.000 mennesker sett fotball-VM på storskjermen ved Akershus festning.

Elin Møller Hansen (jublende foran i bildet) er ihuga England-supporter og håper på finale i år.
  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist

– Det er litt under forventet. Vi ligger litt bak skjemaet for å nå målet om 300.000 innen mesterskapslutt, sier daglig leder Geir Oterhals i Fotballfesten AS, som står bak Kontraskjæret-arrangementet. Det ble for første gang ble arrangert i 2006.

Under forrige mesterskap i 2016 kom det omtrent 226.000 besøkende. Oterhals er likevel optimistisk og tror de vil nå 300.000 innen finaledagen 15. juli.

– Vi regner med å ta det igjen. Nå kommer finværet tilbake og det er mange interessante kamper for allmennheten nå. Da kommer folk, mener Oterhals.

  • Vil du se VM utendørs på storskjerm? Her finner du stedene i de største byene
En familie fra Panama på cruiseferie brukte sin ene dag i Norge på Kontraskjæret. – Dette er et nydelig sted, sier Maricarmen Delagardia (stående til høyre).

Har gledet seg til Kontraskjæret i flere måneder

På søndagens kamp mellom England og Panama, hvor førstnevnte lekte seg til en 6–1-seier, var det omtrent halvfullt på uteplassen. Stemningen var imidlertid upåklagelig, både blant de mange England-supportere og den lille Panama-basen i front.

Elin Møller Hansen tilhørte førstnevnte og jublet for engelske scoringer. Hun mener hun har vært på Kontraskjæret i hvert fall 50 ganger siden 2006.

– Jeg har gledet meg til Kontraskjæret i mange måneder nå. Jeg er her hvert mesterskap. Det er alltid god stemning, fint vær, gode venner og bra fotball, forklarer hun.

Også britiske Luke Pickerang fra Essex og Michael Sheppard fra Leicester koste seg under søndagens kamp.

– Dette er året England tar det, mener Pickerang.

Begge skal tilbake til Kontraskjæret for å se flere kamper.

– Det er fantastisk her. Veldig avslappet stemning og aldri noe trøbbel, sier Sheppard.

Elin Møller Hansen (jublende foran i bildet) er ihuga England-supporter og håper på finale i år.

Overdramatisert masseslagsmål

Etter lørdagens kamp mellom Sverige og Tyskland ble det imidlertid meldt om tumulter. Nettavisen rapporterte blant annet om masseslagsmål mellom tyske og svenske supportere etter førstnevntes seier på overtid.

Oterhals mener imidlertid episoden var mindre alvorlig enn først antatt.

– Det ble nok beskrevet som litt mer dramatisk enn hva det var. Det ble kastet noen øl da Tyskland scoret vinnermålet. Da ble det et sammenstøt mellom to supportergrupper, og etter hvert også innad i den svenske gruppen, men det ble fort ordnet opp i av sikkerhetspersonell. Det var ingen personskader, ifølge daglig leder.

Han forteller at dette kun er den femte episoden som har funnet sted siden arrangementet startet opp. Årets fotball-VM er det syvende mesterskapet som blir vist på Kontraskjæret.

Sikkerhetssjef for Pro Sec Security, Andreas Kristiansen, som har hatt ansvaret for sikkerheten på arrangementet de siste fire årene, avdramatiserer også gårsdagens hendelse.

– Det har ikke vært noen store episoder de årene jeg har vært her. Vi har mindre å gjøre her på Kontraskjæret enn på festivaler. Her vil publikum stort sett bare kose seg og se fotball, sier Kristiansen.

Luke Pickerang (jublende med flagg) mener dette er året England skal ta sin første etterlengtede VM-triumf siden 1966.

10.000 besøkende til Prindsen hage

Også Prindsen hage i Storgata viser VM i løpet av sommeren. Det er første gang fotballmesterskapet vises på området med bar og uteservering. Den siste uken har de hatt omtrent 10.000 besøkende.

Det er mer enn hva daglig leder Maria Nelly Sandsmark hadde turt å håpe på.

– Det har vært kø utenfor noen dager. Det hadde jeg ikke forventet. Men det er selvfølgelig veldig værbetinget. Når det er regn, kan vi kun få én besøkende, og når det er sol er det helt fullt, forteller Sandsmark.

Uteplassen har kapasitet på 800 mennesker. Så langt har arrangementet gått knirkefritt, uten tilløp til bråk, ifølge daglig leder.

– Det har gått overraskende bra, spesielt med tanke på all lidenskap vi vet kommer med fotballsupportere. I kampen mellom Sverige og Tyskland var det elektrisk her til tider. Det er mye følelser, men ingen antydninger til noen problemer så langt heldigvis. Vi har solid vakthold, sier Sandsmark.

Daglig leder ved Prindsen hage, Maria Nelly Sandsmark, er godt fornøyd med besøkstallene så langt under fotball-VM.

Politiet: – Ingen økning i konflikter

Politiet sier at de generelt ikke har merket en økning av bråk og konflikter i byen siden fotball-VM startet for en drøy uke siden.

– Vi skjønte at det hadde vært noen tumulter på Kontraskjæret lørdag, men politiet fikk ikke inn noen meldinger. Utestedene har selv egne vakter og det pleier som regel å gå greit. Politiet er ellers til stede i forebyggende patruljearbeid og synlighet, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Marita Aune.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Fotball-VM 2018