Oslo

Snart vil byrådet fortelle hvor i Oslo de ønsker mest fortetting

Torsdag legges kommuneplanen for Oslo frem.

I dag er det eneboliger langs Skøyenveien på Borgen. Området er et av flere som er foreslått fortettet, noe som kan føre til at det i fremtiden står blokker her.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Da presenterer byrådsleder Raymond Johansen (Ap), finansbyråd Robert Steen (Ap) og byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) sitt endelige forslag, som har vært gjennom en høringsrunde.

– Ingen behøver å ha angst, men alle bør følge med, har byråd Marcussen (MDG) tidligere uttalt til Aftenposten om kommuneplanen.

Viser hvor politikerne ønsker fortetting

Kommuneplanen definerer hvordan byutviklingen i Oslo skal skje fremover. Den peker også på flere områder hvor politikerne ønsker at det bygges høyere og tettere enn i dag, såkalte «utviklingsområder».

I flere av utviklingsområdene bor det folk i dag. Ingen blir tvunget til å flytte, men flere opplever et sterkt press fra utbyggere, som ønsker å bygge høyere og tettere.

Forslaget til kommuneplan, som altså blir lagt frem på torsdag, skal senere opp til behandling og avstemning i bystyret. Den endelige kommuneplanen kan derfor bli annerledes.

Hundrevis møtte i mai 2017 opp til folkemøte i Rådhuset om kommuneplanen. Beboerne rundt om i byens småhusbebyggelse har mobilisert til kamp, og møtte opp mannsterke på rådhuset.

Flere er blitt overrasket tidligere

Hovedtrekkene for byutviklingen i Oslo gis i kommuneplanen. Det er denne planen politikerne nå ser på, og som for flere tusen Oslo-innbyggere kan bety at naboene kommer tettere på.

Det skjedde blant annet på Nedre Grefsen, der ingen var klar over at villastrøket med 260 boliger med romslige hager skulle bli til 2500 boliger og 55.000 kvadratmeter med næringslokaler.

Det ble et regelrett opprør, omtalt som et «blokksjokk», da en årvåken beboer publiserte en artikkel i det lokale menighetsbladet om hva som var i ferd med å skje.

Byutviklingsbyråd Marcussen har tidligere lovet at alle i byen denne gang ikke skal få noe blokksjokk, men bli grundig informert.

Se hvor i Oslo kommunen tidligere har foreslått fortetting

Kartet under viser hvilke utviklingsområder byrådet har foreslått å videreføre fra den forrige kommuneplanen (oransje), og hvilke nye områder byrådet har foreslått (rødt). Det endelige forslaget kommer på torsdag. Da kan kartet se annerledes ut.

Bruk knappene øverst til venstre for å se nærmere på områder, eller søk etter en adresse øverst til høyre:

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Oslopolitikken
  3. Bystyret
  4. Utbygging