«Skal du bare» i sykkelfeltet? Regn med bot!
Nå går Oslo kommune til aksjon mot bilistene. Men bare i to uker.
- Mari Lund WictorsenJournalist
Osloby vil gjøre sykkelbyen Oslo bedre! Gå inn på vårt digitale kart og fortell oss hvor du føler deg utrygg på sykkel. Her kan du også plotte inn ulykker eller nestenulykker.
Du kan også sende inn tips og bilder til: sykkelpatruljen@aftenposten.no
Bryter bilistene loven med overlegg, eller stopper de i sykkelfelt uten å tenke seg om?
Samferdselsbyråd Guri Melby vet det ikke sikkert. Men hun vet at i sentrumsnære områder er biler parkert i sykkelfelt et stort problem for syklistene.
Nettopp biler som står parkert i sykkelfelt fordi føreren "skal bare" er en gjenganger på Oslobys digitale kartover sykkelutfordringer i hovedstaden.
Men nå skal Oslo kommune patruljere byens mest belastede sykkelfelt i to uker, bøtelegge dem som feilparkerer og dele ut informasjonsark.
Problemet er størst i Karenslyst allé, Grønlandsleiret, Skippergata, Kirkegata, Holtet og Strømsveien.
— Blokkering av sykkelfelt er noe av det vi får flest tilbakemeldinger på. Enten det blir brukt til varelevering, bilparkering eller korte bilstans. Ingen bilister vurderer å parkere midt i veien. De kan ikke parkere i sykkelfeltet heller, sier Melby.
Så langt i år har kommunen skrevet ut 1070 gebyrer for stans i sykkelfelt/-bane/-vei. Dette utgjør ca. 30 gebyrer per uke og fire per dag.
- Er to uker nok til å skape en endring?
— Bymiljøetatens trafikkbetjenter følger opp dette hele året, både ved å selv gå rundt og ved å rykke ut dersom vi får meldinger om feilparkeringer. Forskjellen nå er at vi har flere trafikkbetjenter enn vanlig som skal informere og bøtelegge. Håpet er at det skal bidra til noen holdningsendringer.
- Irriterende
Tor Bang sykler til og fra jobben på Handelshøyskolen BI hver dag, og er en av mange som har lagt inn melding om biler parkert i sykkelfelt på Oslobys digitale kart.
— Det er klart det er irriterende når det plutselig står en bil i sykkelfeltet. Vi er ikke så vel vant med sykkelstier i Oslo, og vil gjerne beholde de vi har til nettopp sykling, sier han.
I området rundt Mathallen har han i løpet av de siste ukene knipset flere bilder av feilparkerte biler. Før pleide han å si fra til sjåførene - det har ført til utskjellinger - men nå har han sluttet med det.
Morten How Lode presenterer i et blogginnlegg statistikk ut fra egen erfaring som aktiv syklist. På 201 turer gjennom Karenslyst Allé i 2012 talte han 835 biler i sykkelfeltet.
Tellingen er gjort gjennom å spole gjennom film fra hjelmkamera.
Bare to av disse 201 dagene var fritt for biler i sykkelfeltet i begge retninger. «Det betyr at dersom du kjører gjennom Karenslyst Allé litt etter 15:00 på en hverdag, er det mer enn 99% sannsynlig at du ser en bil som sperrer sykkelfeltet» , skriver Lode.
Snille første dag
500 kroner er prisen å betale dersom man blir tatt av en av byens trafikkbetjenter for å parkere ulovlig. På aksjonens første dag var det derimot ingen som fikk bot - selv om de sto feilparkert.
Samferdselsbyråden forklarer at de har vært snille for å gi kampanjen en positiv start, og har heller brukt tiden på å snakke med bilistene om konsekvensene.
Fra og med onsdag er det imidlertid ingen kjære mor.
Les mer om
Relevante artikler
«Skal bare» i sykkelfeltet blir dyrere fra 1. januar
Det er nesten umulig å bli straffet for dette
Se hvor det skal tilrettelegges for sykling i Oslo i år
Lover sykkelsatsing til 13,5 milliarder. En stor del av regningen betales av bilistene.
I 26 år har bilister sneket gjennom denne bommen. Men det er ikke ulovlig.
Europa setter på bremsen for elsparkesykler