Oslo

Gjennomfører ordenstiltak etter Sørenga-kaos

Beboere er misfornøyde med fyll, urinering på lekeplasser og narkomisbruk på Sørenga. Nå skal det ryddes opp.

Det kan bli folksomt på Sørenga på varme dager. Over 30.000 kan være innom i løpet av en dag. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist

Det har vært en turbulent tid for både besøkende og beboere på Sørenga. Først ble gangbroen over Bispevika stengt av sikkerhetsårsaker, men folk brydde seg lite og rev ned sperringene for å slippe å gå hele omveien rundt.

Så lekket titusentalls liter olje fra Sporveiens anlegg på Ryen ut i Alnaelva og rant ut i Oslofjorden rett ved Sørenga. Det førte til at sjøbadet ble stengt av i tre dager forrige uke – midt i en hetebølge som førte til den varmeste mai på over hundre år.

Men trolig var det noen av beboerne som syntes at det var litt godt med litt mindre folk en periode.

 • BAKGRUNN: Sørenga-beboere bekymret: – Det urineres i trappeoppganger, og lekeplasser brukes til å røyke narkotika

Disse tiltakene blir iverksatt

På en god sommerdag kan det være over 30.000 personer innom Sørenga. I forrige uke gikk beboerne ut og uttrykte fortvilelse over manglende kontroll på området. Nå tas det grep for å ordne opp.

Fredag var det et møte mellom representanter for beboerne på Sørenga, politiet og kommunen, sistnevnte representert både ved byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg Nguyen, og Bymiljøetaten.

Her er tiltakene ifølge representant for styrene på Sørenga, Marita Hagerup Vogt.

 • Fire vektere på oppdrag fra Bymiljøetaten som går der daglig. Ved behov kan de gå hele døgnet.
 • Bedre samarbeid mellom politi og vektere
 • Flere søppelpunkter og hyppigere tømming
 • Ukentlig rengjøring av bassenget for funksjonshemmede frem til annen løsning kommer
 • Sikkerhetsvurdering av gangbroen med tanke på hva den tåler av belastning
 • Vurdering av muligheter for å utbedre sanitærforhold på kort og lang sikt

Allerede i slutten av mai ble det satt inn vakthold på Sørenga. På møtet kom det frem at fire ordensvakter på oppdrag fra Bymiljøetaten skal gå i området daglig og at de ved behov kan de gå hele døgnet.

Mandag i forrige uke ble også renhold trappet opp. Etter møtet var det enighet om etablering av flere søppelpunkter og hyppigere tømming av søppel.

Gangbroen er et av konfliktpunktene på Sørenga. Muligheten for en permanent bro på lang sikt diskuteres mens vedlikehold og hyppige sikkerhetsvurderinger foregår på midlertidig basis. Foto: Olav Olsen

Skal skaffe penger

– Det var bra å få til et sånt møte og få høre om utfordringene som har kommet med det fine været. Det var viktig for oss å høre fra beboerne selv hvordan det hadde vært og forslag til hvordan det kan bli bedre, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

Berg opplevde møtet som konstruktivt. Det har foreløpig ikke blitt avtalt noen nye møter med beboerne.

– Det vi ser på nå, er flere bevilgninger i revidert budsjett for å kunne dekke inn behovet for Sørenga. Budsjettet er overlevert til bystyret, men vi må sørge for å få på plass nok penger til å drifte Sørenga etter behovet som har oppstått.

Dialog med politiet viktig

Både byråden og beboer på Sørenga, Marita Hagerup Vogt, peker på at det er viktig at det nå er opprettet dialog mellom politiet og kommunen når det kommer til orden og vakthold.

– Det viktigste er at det nå er opprettet dialog mellom kommunen og politiet. Det setter vi kjempestor pris på. Vi forstår at noen ting kan falle mellom stoler av og til, så dialogen er veldig viktig, sier Vogt, som representerer styrene og foreningen Barna på Sørenga.

Vogt er fornøyd med at møtet kommunen og politiet kom på plass så fort.

– Og så var det flott at det allerede var iverksatt tiltak før møtet, blant annet når det gjelder vakthold og renhold. Det er mye som er gjort som er kjempebra, men det er fortsatt en del ting som må på plass.

HC-bassenget er et annet konfliktpunkt på Sørenga. Her vil de få til en midlertidig løsning i løpet av sommeren, samt rengjøre ukentlig. Foto: Ragnhild Selstø

Byråd Berg oppfordrer besøkende til å vise hensyn når de er på Sørenga.

– Det er kjempeflott av vi har fått oss en så fin og populær badeplass, men folk må huske på at det bor folk her og vise hensyn, avslutter byråd Berg.

Les mer om

 1. Sørenga
 2. Lan Marie Nguyen Berg

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Sørenga-beboere fortviler over kaos, narkotika og forsøpling: – Folk urinerer i barnehagene og i trappeoppganger

 2. OSLO
  Publisert:

  Lover å åpne broen til Sørenga innen onsdag

 3. NORGE
  Publisert:

  Oslo forbyr kvelds- og nattbading på Sørenga. Men har de lov til det?

 4. OSLO
  Publisert:

  Handicapbassenget på Sørenga er gjengrodd for tredje år på rad – nå stenges det

 5. OSLO
  Publisert:

  Sørenga-broen åpnet igjen

 6. OSLO
  Publisert:

  Badere om kommunens «koronabokser»: – Det ser ikke ut som noen egentlig bryr seg