Oslo

Nå kommer snøen og skiføret

Godlyd fra Blindern: Et lavtrykk kommer inn fra vest og drysser 10–20 centimeter snø over skiløypene rundt Oslo.

På Tryvann har det ikke falt nedbør i 2019, men nå endelig skjer det noe.
  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl har tenkt seg på skitur på tirsdag. For nå er det håp om betraktelig bedre forhold i Marka.

– Et lavtrykk er på vei inn fra vest. Det har med seg nedbør, sier Løvdahl.

Hvitt – i hvert fall i høyden

Temperaturer i nærheten av frysepunktet skaper litt usikkerhet i prognosene. Men mest sannsynlig kommer nedbøren som regn og sludd i ytre Oslofjord, som sludd og snø i Oslo sentrum og temmelig sikkert som snø litt opp i høyden.

– Når skjer dette?

– Det begynner mandag ettermiddag og kveld. Det vil være mild luft i starten, men så dreier det over til å bli nordavind, sier meteorologen. Det betyr temperaturfall og noen små minusgrader utover i uken.

Fin søndag i byen, men veldig hvit var den ikke.

– Er det snakk om snømengder som monner?

– Ja, det blir nok betraktelig bedre forhold, nok til å få kjørt opp løyper. Jeg tror vi kan få mellom 10 og 20 centimeter, sier Løvdahl.

  • Væråret 2018 brakte tørke, flom og mange slåtte rekorder.
Fjordisen ved Høvik er vakker, men anbefales ikke å gå på.

Snø til nesten alle

Det er ikke snakk om spredte, lunefulle byger med store lokale variasjoner, men om en lavtrykksfront som passerer hele det sørlige Østlandet. De aller fleste vil få snø.

– Men vinden på tirsdag kommer til å merkes godt i løypene. Det blir nordlig frisk bris, sier Løvdahl.

Blir fint på skogsbilveier

I Oslomarka har det ikke falt nedbør siden nyttårsaften. Skiforeningen finner det mildt sagt i orden at det nå skjer noe.

– Vi har hatt skiforhold i alle marker, men de er blitt gradvis dårligere i lavereliggende strøk. Mange av løypene på skogsbilveier har vært umulige å preparere på nytt, for da ville vi bare frese opp underlaget av jord og stein, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff.

– Men nå ordner det seg?

– Får vi 10–15 centimeter med snø, vil løypene på skogsbilveiene bli bra igjen. Vi skal nok også klare å preparere en del terrengløyper der det er en issåle å bygge på, sier løypesjefen.

Nei. Ikke ta sjansen på noe veldig dumt.

Usikker is

– Hvordan er isforholdene på vannene i Marka?

– Vi har hatt en vanskelig forsesong. Isen har ikke fått lagt seg jevnt og trutt i en kuldeperiode uten snø. Over enkelte vann går det merkede løyper. Men folk må holde seg til traseene og ellers utvise forsiktighet, sier Sheriff.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vær