Oslo

«Dette var forskjellen på himmelen og helvete»

Fire ildsjeler reddet 1000 nordmenn, ca. halvparten av dem jøder, til Sverige under krigen.

Victor Lind (t.v.) er kunstner og initiativtager til Minneparken i Hekkveien<b>. </b>Sammen med kunsthistoriker Per Bjarne Boym og landskapsarkitekter fra Snøhetta har de nå fått på plass første del av parken. Den åttetaggete stjernen minner oss om Davidstjernen og at stedet var første stopp på veien til friheten for 500 norske jøder.
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Tidlig om morgenen 26. oktober 1942 startet nazistene en landsomfattende aksjon mot norske jøder. Denne dagen ble over 330 jødiske menn ned til 15 år arrestert og internert.

Senere ble også kvinner og barn pågrepet. Totalt ble 771 jøder skipet fra Norge til tyske konsetnrasjonsleire. Bare 34 av dem overlevde krigen.

Reddet 100

Fem år er gått siden kunstneren Victor Lind rotet rundt i villniset på tomten i Hekkveien som har betydd så mye for så mange.

— Dette var et fint sted, men det var jo bare jeg som kunne se det. Da måtte jeg vise frem hvorfor det er et fint sted, sier hjernen bak kunstprosjektet Dette er et fint sted , Victor Lind.

Slik skal parken se ut når den er helt ferdig. Benker skal plasseres flere steder langs turveien opp. De tre første benkene skal være på plass til åpningen lørdag.

Akkurat her, ovenfor Carl Berners plass, lå det et gartneri under krigen. Anlegget ble oppsamlingssted for nærmere 1000 mennesker, som alle ble reddet fra statspolitiet og nazistene.Rundt 500 av dem var jøder. Redningsaksjonen, som fikk navnet "Carl Fredriksens Transport" (prins Carl, sønn av Frederik = kong Haakon), sørget for at flyktningene kom i sikkerhet i Sverige.

Krigens største redningsaksjon

Gartner Rolf Alexander Syversen drev gartneriet som lå i bakken ovenfor Carl Berners plass (Hekkveien i dag). Gartneriet var oppmøtested for 1000 mennesker, ca. 500 av dem jøder. Under krigen ble de fraktet herfra til Sverige i lastebiler. Syversen ble arrestert av tyskerne mens han solgte blomster på Stortorvet sommeren etter redningsaksjonen. Etter en tid kom han i fengsel. Han ble skutt på Trandum høsten 1944. Kona Klara drev gartneriet videre før hun solgte det.

Gartner Rolf Alexander Syversen, Reidar Larsen og ekteparet Gerd og Alf Pettersen utgjorde kjernen i det som blir betegnet som den største redningsaksjonen under krigen. Mennesker i fare fikk beskjed om å møte opp på et bestemt sted. Der ble de plukket opp og fraktet til gartneriet. Etter noen timer i gartneriet ble de plassert i lastebiler og fraktet over grensen. To lastebiler ble brukt fem dager i uken i seks uker. En av krigens største, men minst kjente heltedåder foregikk i Oslo fra oktober 1942 til januar i 1943. Jødearrestasjonene, der tilsammen 771 norske jøder ble deportert, hadde gjort det klart hva som ventet denne gruppen, og mange lå i dekning. Samtidig var Milorg på Sørlandet blitt rullet opp av nazimyndighetene. Pågangen av flyktninger var derfor ekstra stor.

Flyktninghjelpen ble etterhvert infiltrert. Gerd og Alf Pettersen flyktet til Sverige. Her er ekteparet med sønnen Jon Elling etter at de kom seg over grensen.

Victor Lind synes høydedraget i Oslo øst er et fint sted å ha en minnepark for heltedåden. Herfra kan man nemlig se ned på byen som ligger nedenfor – og så ta en titt opp på stjernehimmelen. Snur man seg den andre veien, kan man se stedet der gartneriet lå. Lørdag er det akkurat 70 år siden redningsaksjonen startet. Datoen skal markeres med åpning av det første byggetrinnet.

Himmelsk blått

Lind er opptatt av at parken skal være tilgjengelig for alle. Gangveien er slak og svingene overkommelige.

— Hvis man ikke kan komme opp hit med barnevogn, krykker eller rullestol, blir jo ikke dette "et fint sted", påpeker Lind.

Omrisset av tre stjerner er på plass. Stjernene, som skal gi inntrykk av at de er på vei opp, skal være på plass til åpningen. I tillegg til tre eikebenker og en stjernekikkert.

Siste del av parken skal stå ferdig neste høst. Da blir det også flere sitteplasser langs turveien som slynger seg oppover.

Den jødiske unggutten Leon Bodd ble kjørt gjennom et mørklagt Oslo frem til Rolf Syversens gartneri en kald desemberkveld i 1942. Arrestordre var gitt på samtlige jøder, og Bodd var en av rundt 500 jøder som ble reddet over til Sverige med "Carl Fredriksens Transport". Få visste hvem som sto bak aksjonen. I 2008 fikk Bodd møte sønnen til gartneren, Øyvind Syversen Aasheim. Aftenposten skrev om det sterke møtet mellom de to på den tidligere gartneritomten.

— Det må jo være benker. Vi driver jo og lager et fint sted, sier Lind.Parken skal være blå som himmelen. Både lyktestolper og plantene skal ha et blått preg. De tre åttekantede stjernene skal inneholde en tekst som forteller hva som skjedde her for 70 år siden. Stjernene er laget av Larvikitt og har et lite blåskjær.

- Dette stedet ble forskjellen på himmelen og helvete for dem som var så heldige å komme hit, forklarer kunstneren.

Turstien opp til utsiktspunktet er utformet slik at man kan komme seg opp med så vel krykker som rullestol og barnevogn. Første del av kunstverket åpnes lørdag. Siste trinn skal stå ferdig om et års tid.