Oslo

Noahs ark er i Oslo, men hvor er dyrene?

Et stort brunt skip klappet mandag kveld til kai ved Operaen. På innsiden kan du bli kjent med bibelske historier om flere kjente skikkelser.

Aad Peters ønsker å fortelle historier fra Bibelen og reiser rundt i Europa med sitt flytende museum som han kaller for Noahs ark. Nå er han i Oslo.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist
Mandag kveld ankom Noahs ark Oslo. Skipet skal ligge mellom Operaen og Havnelageret i fem uker.
Her er Aad Peters tolkning av Moses. Det flytende museet er åpent hver eneste dag i fem uker mens det er i Oslo.
Livets tre er i ferd med å vokse ut av Noahs ark.
Her er Aad Peters tolkning av historien om Abraham i Bibelen.

— Været i Oslo er fantastisk. 25 grader i begynnelsen av mai. Ikke si at Gud står bak, sier Aad Peters og begynner å le.

Aad Peters

Historien om Noahs ark er både omtalt i Bibelen og Koranen. Nå kan du bli bedre kjent med den bibelske versjonen. Mandag kveld ankom en versjon av Noahs ark til Oslo. Det er nederlenderen Aad Peters som eier fartøyet som ligger ved Operaen i Oslo sentrum. Der skal det ligge i fem uker.

 • LES OGSÅ: Hvis dommedag kommer, kan redningen ligge i dette fjellet
  Ifølge Peters er hans versjon av Noahs ark Europas første flytende museum for bibelske fortellinger. Arken er et gigantisk treskip; 70 meter lang og 13 meter høy. Det har fire dekk.

— Og hvor er dyrene?

— Det er ikke tilrettelagt for dyrene. Uansett ville det ha blitt for mørkt for dem på innsiden. I Bibelen må de ha sovnet. Det klarer vi ikke her, smiler Peters.

Norsk prest er kritisk til Aad Peters prosjekt og har ikke mye til overs for Bibelens historie om Noah og arken:

Les også

Hva skal vi med Noah - fortellingen om drukning og en brutal guddom ? | Jan Christian Kielland

Adam og Eva

— Velkommen inn, sier Peters etter at skipet blir slept på plass av en slepebåt.

Livets tre er noe av det første man får øye på når man kommer inn. Det store treet er i ferd med å vokse ut av skipet.

— Her har vi flere bibelske fortellinger. Blant andre om Adam og Eva, Noah, Kong Salomo, Moses og Abraham, sier Peters stolt.

 • Husker du filmen om Noah som kom for to år siden?
  Gjennom trefigurer som illustrerer bibelske skikkelser gir Peters en rask innføring i de mange historiene som finnes innenfor skipet.

Selv slapp han å bygge det. Peters kjøpte skipet for seks år siden av en landsmann og har siden utviklet den til et museum. Det flytende eventyret har kostet ham godt over to millioner euro hittil.

— Jeg er en historieforteller og har blant annet jobbet som TV-produsent i en årrekke. Jeg ønsker her å fortelle historier fra Bibelen uten å ta stilling til om de er sanne eller ikke, sier Peters.

LES OGSÅ: Noahs ark engasjerer innbyggerne

- Ikke kristent skip

Peters selv ønsker ikke å svare på om han er troende eller ikke.

— Da vil mange dømme prosjektet ut ifra om jeg er troende eller ikke. Men jeg kan understreke at dette ikke er et kristent skip, men jeg like historiene vi viser frem her. Historiene er også en del av den europeiske kulturen, sier Peters.

Han understreker samtidig at skipet kan føre folk med forskjellige religioner nærmere.

— Det er viktig at man blir kjent med andre religioner. Jeg tror at det kan være en fordel hvis muslimer vet mer om kristne og kristne vet mer om muslimer.

Arken vil fra og med tirsdag være åpen hver dag fra klokken 10 til 20. Peters forklarer billettpriser med at han hverken får støtte fra staten eller andre aktører. Etter fem uker i Oslo går turen videre til Sandefjord.

Les også

 1. Hvis dommedag kommer, kan redningen ligge i dette fjellet