Himmelrike på Frogner
Se opp når du går inn i en gammel bygård: De dekorerte himlingene i byen er en skatt!
Et trapperom behøver slett ikke være kjedelig. I flere eldre bygårder kan du fortsatt vandre inn i rene kunstverk. Sist vår var Byantikvaren på befaring for å få et overblikk over takkunsten på Frogner.
— Vi ble svært positivt overrasket! Det finnes en rekke intakte himlinger, mens trapperomsinteriørene forøvrig er mer eller mindre overmalt. Trapperommene var opprinnelig de rene kunstverk, der alt hang sammen fargemessig. De var generelt adskillig rikere og mer overdådig dekorert enn det mange ser for seg i dag, sier antikvarene Cathrine Reusch og Bjørn Lifoss, som viser frem noen av de fineste. Hun er arkitekt, han er kunsthistoriker.
Forseggjorte himlinger og trapperom var ikke forbeholdt Frogner. Det er tilsvarende eksempler blant annet på Majorstuen, Ruseløkken, St. Hanshaugen og Grünerløkka.
- Denne familien tok oppussingen på alvor: Bare trappen fikk stå igjen
Varierende stand
Byantikvaren har ikke gjort noen grundig kartlegging, men ifølge Reusch var takmalerienes glansperiode ca. 1870–1905. Dekorerte trapperom var en naturlig del av datidens arkitekturuttrykk.
— Takmaleriene er i varierende stand, avhengig av fuktpåkjenninger, temperatursvingninger og setningsskader. Noen steder flasser malingen av og himlingen er krakelert. Heldigvis har mange murgårder stått støtt og hatt tørre loft. Mange takmalerier er derfor i god stand, eller de lar seg enkelt sette i stand. Det er ofte nok med enkel rensing og bare helt nødvendig retusjering. Det er den opprinnelige bemalingen som er verdifull. Hvis takmaleriet blir for grundig retusjert, har maleriet mistet mye av sin antikvariske verdi, sier Bengt Lifoss. - Krever de mye vedlikehold?
— Mange av himlingene har overlevd i over 100 år uten nevneverdig vedlikehold, og fremstår som like fine – om enn litt skitne! Byantikvaren gir jevnlig tilskudd til rens, reparasjon og sikring av slike himlinger – som er en skatt for den enkelte bygning og for byen, sier antikvarene.
- Kreativ oppgradering: Denne trehytta har du neppe sett maken til
- Hvem utsmykket himlingene?
— Malere og malerfirmaer utførte dekorasjonsmaling. Enkelte har antagelig spesialisert seg på dette. De har kanskje fått oppdrag på rekke og rad for samme tiltakshaver eller arkitekt, og i samme område, i forbindelse med byggeboomen sent på 1800-tallet. Interiøret skulle passe både bygningens arkitekturstil og tiltakshavers ønsker, sier Reusch og Lifoss. De håper å finne ut mer om hvem som utførte takmaleriene.
-Er dekorerte himlinger stadig i fare under loftsutbyggingg og påbygging?
— Det hender! Nylig frarådet Byantikvaren en loftsutbygging som ville medført at et forseggjort takmaleri i en lett pompeiansk stil gikk tapt i en bevaringsverdig murgård fra 1898, sier antikvarene.
-Tror dere det kan bli aktuelt å utsmykke himlinger i nye bygninger igjen?
— Dagens arkitekturstil er i stor grad preget av enkelhet og funksjonalisme, gjerne med lyse eller ensfargede overflater. Hvem vet; kanskje kommer ønsket om dekorasjon og farger sterkere inn igjen om noen år?
PS.: Byantikvaren ønsker tips om dekorerte trapperom! Send gjerne adresse, bilde og en kort redegjørelse til postmottak@bya.oslo.kommune.no