Oslo

Snøen skapte trøbbel: T-banen sto – og det gjorde reservebussene også

Det snør og snør i Oslo. Mandag tok snøværet igjen knekken på T-banen som går til vinterparadiset i Nordmarka.

Store snømengder skapte problemer langs Holmenkollbanen i morgentimene mandag. Foto: Stein J. Bjørge

  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

Store snømengder. Trøbbel med signalstrøm og sporvekslere. For tredje dagen på rad skapte snøværet i Oslo trøbbel for Holmenkollbanen mellom Majorstuen og Frognerseteren.

– Vi kan aldri komme helt ifra at Holmenkollbanen vil være en krevende banestrekning når vi har den type vær som nå, sier Andreas Viseth, pressevakt i Sporveien.

For Sporveien hadde rett og slett ingen sjanse mot vinteren mandag morgen og klarte ikke å holde snøen unna sporet på linje 1 med snøfreserne. Og det gikk utover passasjerene i morgenrushet.

Passasjerene ble stående igjen da banen mellom Majorstuen og Frognerseteren var innstilt mandag morgen. Foto: Stein J. Bjørge

Bussene stoppet

Først var tanken til Sporveien at de skulle sette inn leddbusser mellom Majorstuen og Holmenkollen, men så enkelt var det ikke.

Leddbussene kom seg ikke videre fra Holmenkollen fordi en av bussene hadde kjørt seg fast. Da bussen var fjernet, måtte den vente med å settes i drift mens det ble ryddet for snø.

Redningsbilen fra Viking fikk bokstavelig T-banebommen i hodet under forsøket på å taue en leddbuss ut av snøkaoset midt i Slemdal-krysset. Foto: Stein J. Bjørge

Kø for bilistene ved Slemdal også på dager som dette. Foto: Stein J. Bjørge

Litt over klokken åtte mandag morgen var det ingen busser eller bane mellom Slemdal og Frognerseteren. Sporveien beskrev veiene som «veldig lite fremkommelige». Den eneste erstatningen for banen var busser fra Majorstuen til Slemdal. Etter det var det ikke noe tilbud.

Klokken ni skrev Sporveien på Twitter at trafikken på Holmenkollbanen var i gang igjen, men det var en sannhet med modifikasjoner. Aftenpostens fotograf på stedet så klokken ti at det var minimalt med tog som gikk.

Og klokken 12 var all trafikk på linje 1 innstilt igjen da et tog sto fast ved Besserud. To busser kjører mellom Majorstuen og Slemdal, opplyste Ruter ved 12.30-tiden.

Nødhjelp for buss på vinterføre. Foto: Stein J. Bjørge

Det var mye snø langs Holmenkollbanen mandag morgen. Her fra Slemdal, hvor en leddbuss satt fast og måtte ha hjelp fra Viking for å komme løs. Foto: Stein J. Bjørge

Forvirrede passasjerer ventet i spenning på buss for bane ved Slemdal. Foto: Stein J. Bjørge

Tredje dagen med stopp

Mandag er tredje dagen på rad at Holmenkollbanen må stenge på grunn av snø. Også lørdag og søndag slet Sporveien med T-banen til Holmenkollen. Flere tusen store og små som var på vei til Barnas Holmenkolldag ble forsinket søndag morgen.

– Å holde sporene åpne på Holmenkollbanen har i alle år vært en utfordring om vinteren. Slik har det vært i generasjoner. Derfor har vi ekstra beredskap, sier Andreas Viseth, pressevakt i Sporveien.

Alt av materiell ble satt inn i kampen mot snøen som hadde lagt seg på Holmenkollbanen. Foto: Stein J. Bjørge

Bussen ble redningen for mange – når den endelig kom. Foto: Stein J. Bjørge