Oslo

Oslofolk hilser ulven velkommen

Oslofolk er mer positive til ulv enn befolkningen ellers i landet.

Dette bildet ble tatt med et viltkamera i Enebakk i fjor høst. Statens naturoppsyn mener bildet trolig viser ulvehannen som nå har etablert seg i Østmarka.
  • Espen Hofoss

Les også:

Les også

Slik vil Østmarka-ulven oppføre seg

Ulveforsker Petter Wabakken er spent på hvordan folk i Oslo vil reagere når de får ulven så tett på seg.

- Ulvemotstandere i distriktene tar det for gitt at pipen kommer til å få en annen låt hvis man sender ulven til storbyen. Nå får vi mulighet til å teste den teorien i praksis, sier Petter Wabakken.

Les også

- Her er Oslo-ulven

I en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Respons, svarer 38 prosent at man bør la ulv etablere seg inntil tettbefolkede områder.I Oslo og Akershus er stemningen mer ulvevennlig. Her sier 48 prosent ja til at ulv får etablere seg i Østmarka og lignende områder. 37 prosent sier nei, mens 14 prosent ikke har noen oppfatning.

Delte på midten

I foreningen Østmarkas venner er det delte meninger om ulven, forteller leder Johan Ellingsen. Det er særlig medlemmer med jakthund som er bekymret.

Les også

DNA-treff beviser at ulvepar har vært i Oslo

- Dette vil nok få drastiske konsekvenser for noen. Jeg har selv en skogeiendom i Enebakk som brukes som beiteområde for 400 sau om sommeren. Sånn sett er jeg litt splittet i denne saken, sier Ellingsen.Men redd ulven er han ikke.

- Jeg skal overnatte ute i Østmarka denne helgen. Det er jo fullmåne. Kanskje får jeg høre ulven ule. Det hadde vært utrolig artig.

Jon Hamre er sauebonde og løypebas for skiforeningen i Østmarka. Han er ikke i tvil. Ulven må vekk.

- Å ha sau på beite i Østmarka er helt uaktuelt nå. I fjor høst hadde vi ulveangrep i Ytre Enebakk i august. Fire sauer ble tatt. Det ligger boligområder på alle kanter. Hvis ulven blir så urban, er det ikke noe vits i å beholde ulveområde på denne siden av Glomma, mener Hamre.

- Ulven trenger mye større områder enn Østmarka for å ferdes fritt. Det er folk og innfartsårer på alle kanter. Spørsmålet er hva ulven gjør hvis den blir stresset.

Det er ikke en snill «pusekatt», slik ulveforkjemperne vil ha oss til å tro. Dessverre tror jeg ikke fylkesmannen eller viltmyndighetene vil gripe inn. De er forpliktet til å mene det samme som politikerne.

Kom deg ut i skogen

Ulveforsker Wabakken tror ikke motstanden mot ulv vil blusse opp i Oslo. Han håper folk fortsetter å gå turer i området.

At barn og voksne skal bli angrepet, ser han på som nærmest utenkelig.

Les også

Nesodden-ulven har fått kjæreste

- Man skal selvsagt ta folks frykt på alvor, men det finnes også folk som er redd for edderkopper. Der vil psykologer kunne hjelpe. Min vurdering er at det er mangedobbelt farlig å sitte i sofakroken og ikke bruke Marka, mener Wabakken.- Jeg kan selvsagt ikke garantere at ulven ikke vil gå løs på folk. Med alle dyr, som med mennesker, kan det være individer som klikker. Du har spillgærne tiurer som går løs på fotballer.

— Men i Norge må man over 200 år tilbake i tiden for å finne det forrige tilfellet hvor ulv kanskje har drept et menneske. Det rare med ulven, i lys av de kreftene den har, er at den ikke tar flere mennesker.

ScreenShot009-r04Uo62OFk.jpg