Privat høyskole vil kjøpe Deichman
Høyskolen Kristiania har 10.000 studenter, men forventer å vokse til det dobbelte innen få år. Nå vil de inn i Deichmans gamle lokaler i sentrum.
I 2020 blir Deichmanske hovedbibliotek på Hammersborg stående tomt, og derfor har Oslo kommune bestemt seg for å selge det ærverdige bygget fra 1933. Tidligere har ingen kommunale eller statlige aktører meldt seg interessert.
Nå ønsker Høyskolen Kristiania seg inn.
– Vi har meldt vår interesse for praktbygget til Oslo kommune. Dersom det legges ut for salg ønsker vi som stiftelse å legge inn et bud. Vårt mål er å fylle huset med lærdom også etter at biblioteket flytter ut, sier høyskolerektor Arne H. Krumsvik.
I dag er Høyskolen Kristiania spredt rundt på åtte ulike adresser i Oslo. Ønsket er å få samlet hele organisasjonen under ett tak.
– Dagens lokaler er for små, og vi vokser fort. Vi har i dag rundt 10.000 studenter, men forventer å være dobbel så store i løpet av noen år. Vi har derfor et stort behov for mer plass. Og da mener vi Deichman er ideell, sier Krumsvik.
Har vært på befaring
En delegasjon fra høyskolen har allerede vært på befaring sammen med representanter fra Oslo kommune. Det gjorde ikke interessen mindre.
– Dette bygget har helt åpenbart et behov for å bli pusset opp, modernisert og tilrettelagt for skoledrift. Samtidig er det et bygg med stort potensial, hvor det blant annet er mulig å bygge et auditorium i deler av bygget. Vi ser også for oss at vi skal få plass til et universitetsbibliotek og vårt hovedkontor, i tillegg til undervisningsrom.
Slik blir nye Deichman
Krumsvik tok over som rektor i fjor høst. Hans mål er at Høyskolen Kristiania skal bli Norges første arbeidslivsuniversitet innen 2030.
Eiendoms- og byfornyelsesetaten har tidligere vært tydelig på at Deichman skal komme allmennheten til gode. Høyskolen Kristiania har også planer i de baner.
Bygget skal være åpent for alle
– I utgangspunktet er jo et universitetsbygg åpent for allmennheten. Samtidig tenker vi å åpne universitetet mot byen, både med tanke på kurs og møtevirksomhet i tillegg til undervisning, sier Krumsvik.
De har allerede skissert mulige løsninger for hvordan et fremtidig undervisningsbygg på Hammersborg også kan gi rom for offentligheten – ikke bare studenter.
Skolens areal i Oslo er pr. i dag på ca. 55.000 kvadratmeter fordelt på Campus Kvadraturen, Campus Vulkan, Campus Fjerdingen og Campus Brenneriveien. Til sommeren flytter Fagskolen Kristiania AS i egne lokaler i Rosenkrantz’ gate 16, og med denne veksten trengs det flere bygg.
Bondevik reagerer på Deichman-salg
– Vi ønsker oss en stor campus eller et stort område i Oslo som vi kan vokse innenfor. I størrelsesordenen 100.000 kvadrat og helst innenfor Ring 3, sier Solfrid Lind, administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania.
Skolens ledelse legger vekt på at høyskolen har en sunn økonomi som gjør dem i stand til å kjøpe Deichman.
– Høyskolen Kristiania har tidligere også meldt sin interesse for å leie Deichman, men aller helst er vi interessert i å kjøpe. Vi har erfaring med å sette i stand gamle bygg med sjel, og ønsker mer enn noe annet å flytte inn i disse nyklassisistiske lokalene sommeren 2021, sier Lind.
Hans ønske om å gjøre Deichman om til skole samsvarer også med forslaget fra tidligere kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke. Til Aftenposten foreslo han å omskape Deichman til en Carl Deichman videregående skole for fremtidens forfattere.
Flere interessenter har meldt seg
Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) som skal gjennomføre salgsprosessen. De vil arrangere en fellesvisning av eiendommen som en del av denne.
– Flere interessenter har tatt kontakt for befaring av eiendommen etter at nyheten om salg ble kjent. Det er fint, og var også noe av hensikten. Så blir det spennende å se hvordan disse kan imøtekomme byrådets ønske om et bygg som er åpent for allmennheten, sier Kjetil Lund, byråd for næring og eierskap.