Tidenes største fredsdemonstrasjon

Den største fredsdemonstrasjonen i Norge noensinne var et faktum da rundt 60.000 mennesker i alle aldre møtte frem i Oslo lørdag for å protestere mot en krig i Irak.

Over hele landet protesterte tusenvis av mennesker mot krig.— Dette er historisk og langt over det vi forventet. På samme tid markerer folk over hele verden sin motstand mot en krig i Irak. Det tvinger politikerne til å tenke seg nøye om, sier pressekontakt for Fredsinitiativet Ingen krig mot Irak, Ingrid Fiskaa til NTB.I overkant av 100.000 mennesker landet rundt deltok på de om lag 40 markeringene under den internasjonalt samordnede aksjonen mot krig lørdag.

- Stolt øyeblikk

— Aldri før har så mange mennesker vært samlet på Youngstorget. Dette er et stolt øyeblikk i norsk historie, sa konferansier Petter Nome til den store folkemengden som politiet anslo at besto av rundt 60.000 mennesker.Arrangørene hadde på forhånd forventet at mellom 20.000 og 30.000 mennesker skulle møte opp for å vise hva de mener om USAs krigsplaner.- På grunn av den enorme folkemengden, var det umulig å avholde demonstrasjonen som planlagt, sier Fiskaa.Så mange møtte frem at demonstrasjonstoget måtte gå fra Stortorvet i stedet for Youngstorget og starte en time før planlagt.

- Storveis

Youngstorget og de tilstøtende gatene var fullpakket med folk som blant annet fikk høre appeller av SV-leder Kristin Halvorsen, Ap-politiker Trond Giske og biskop i Oslo, Gunnar Stålsett. Appellantene var mektig imponert over fremmøtet.- Dette er storveis. Det er markeringer som dette som kan avgjøre utfallet av Irak-saken. Opinionens press har vært med på å gi Hans Blix og våpeninspektørene større armslag, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB.

Landsomfattende

I byer over hele landet samlet tusenvis av mennesker seg til fredsdemonstrasjoner. Tusener av demonstranter laget det største demonstrasjonstoget i Stavanger noensinne, skriver Stavanger Aftenblads nettutgaven.Nærmere 15.000 bergensere møtte frem på Torgalmenningen og skapte et folkehav som ifølge bt.no er den største politiske markeringen i Bergen.I Trondheim samlet fredsdemonstrasjonen nærmere 20.000 demonstranter.

(NTB)