Oslo

Vi trenger ikke Hoksrud som godteripoliti heller

MOTSTRØMS. Snart er Frps helsepolitiske talsmann alene om å motarbeide tiltak som bedrer folkehelsen.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud mener at politikere ikke skal blande seg i ting de ikke trenger blande seg i. Folkehelse bør ikke sortere inn under denne kategorien.
 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  Kommentator

«Jeg har sett meg grundig lei på det som foreldre utsettes for i kassaområdet i matbutikkene våre», sa helseminister Bent Høie til VG under EAT-konferansen i Stockholm denne uken. «Det er rett og slett godteri-terror som vi må bli kvitt».

Responsen fra Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, var så forutsigbar at det var umulig å kvele en gjesp. «Vi trenger ikke Høie som godteripoliti», sa han. «I Frp mener vi at vi politikere ikke skal blande oss inn i ting vi ikke trenger å blande oss inn i». Ja vel. Bagateller som folkehelse, da, åpenbart.

Les også

"Sjokomelk er frihet," sa Hoksrud

På repeat

Hoksrud sa omtrent det samme til Varden da en lege i Porsgrunn var bekymret for at skolemelken tilsettes søte smaker: «Pekefingermentalitet. Sjokomelk handler om frihet og mangfold». Da mange reagerte på butikkjedenes priskrig på smågodt før påske i år, var Hoksruds respons den samme: «La folk få kose seg i fred!»

Hoksruds utspill er ikke overraskende. Det er hans ideologiske refleks. Litt mer overraskende er det at han som helsepolitisk talsmann mener at politikerne ikke skal forsøke å finne løsninger, også der maten omsettes, som bedrer folkehelsen. Sukker er – ifølge Helsedirektoratet – en av de største utfordringene for folkehelsen. Men aller mest overraskende er det at han er så i utakt med tiden.

Høie foreslår ikke nye lover og regler. Han foreslår dialog med kjedene. Kjedene er positive til det. Forbrukerne også.

Les også

Matbransjen er enig om å fjerne mettet fett fra maten din

Viktig folkehelsetiltak

Norge har sluttet seg til Verdens helseorganisasjons (WHO) målsetning om å redusere antallet for tidlige dødsfall som følge av ikke-smittsomme sykdommer med 25 prosent i løpet av de neste ti årene. Kjedene samarbeider allerede med myndighetene om å redusere inntaket av salt og mettet fett. Dialogen mellom myndighetene og kjedene gjør det mulig å nå dette målet, redusere helseutgiftene og bedre nordmenns livskvalitet og levealder.

Det er med andre ord i høyeste grad politikernes oppgave å blande seg i disse tingene – og da trenger vi ikke Hoksrud som godteripoliti.

Les også

 1. Fryktet lavere salg med saltkutt. I stedet skjedde det motsatte.

Les mer om

 1. Bent Høie
 2. Bård Hoksrud
 3. Helsedirektoratet
 4. Verdens helseorganisasjon (WHO)
 5. Folkehelse
 6. Dagligvarebransjen
 7. Dagligvarehandel