Oslo

Vil du bo i en container?

Container blir 13 kvm. miljøbolig. Snart kan studenter bli testkaniner. Bli med på omvinsning.

Container Plus helt selvforsynt med strøm. Containerselskapet Uniteams Kjell Hafsås utelukker ikke at de fremtidige studenthyblene til og med kan selge overskuddsstrøm.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Her er prosjektet som gir meglerfloskler som «rå» og «sjelden sjanse» mening. Og kanskje husløse studenter tak over hodet.

- Ja, her har du alt, sier Kjell Hafsås, og åpner to solcellebelagte jerndører.

Ved første øyekast er det fristende å kontre: «Eller ingenting».

Oppfinnsom innredning

Men så kikker vi litt nærmere rundt i den 13 kvadratmeter store, tidligere fraktcontaineren, og må medgi at Hafsås er inne på noe.

Her er stue med sovesofa, garderobeskap og bokhyller, kjøkken med induksjonskomfyr, dusj og toalett — alt tilsynelatende bygd opp og integrert med en oppfinnsomhet som kunne fått Ikeas kreatører til å låse seg inn i ballrommet og sture i tverr misunnelse. Hvor er vi? Hos containerselskapet Uniteam på Skedsmokorset i Akershus. Hva ser vi? En mulig løsning både på boligmangelen og miljøutfordringene i Oslo.

Som Aften skrev sist uke, mangler Oslo 4000 studentboliger. Behov for alternative løsninger presser seg på. Hybelskip er lansert som et forslag. Så hvorfor ikke en rustrød container? Container Plus er langt fra noe luftslott. Hjernen bak er den unge gründer og sivilarkitekten Christian Olavesen fra Oslo.

Plusshus

Det hele startet med en studentworkshop på NTNU i Trondheim i fjor. Olavesen ville vise at det er mulig å utvikle et såkalt plusshus - en bolig som produserer mer energi enn den forbruker - med tilgjengelig teknologi.

Kjøkkenavdelingen i den 13 kvadratmeter store containere har alle fasiliteter.Vinmøllen på taket og solcellepanelet gjør boksen selvforsynt med strøm.

-  Samtidig hadde vi utfordringene i boligmarkedet i tankene. Vi ville utvikle en løsning som er forholdsvis rimelig, kan serieproduseres og konfigureres i et utall muligheter, sier Olavesen.

Mange har bidratt

Han allierte seg med ingeniør­ og arkitektstudenter, samt et utall av fagfolk fra energi— og byggesektoren. Containergiganten Uniteam har støttet prosjektet, og nå står altså en prototype ferdig utviklet og innredet på Skedsmokorset.

- Dette er versjon 1.0. Versjon 2.0 blir langt mer raffinert, tilpasset brukernes behov og krav, sier Olavesen.

Prislappen er ennå ikke avklart. Først og fremst må de miljøvennlige containerhyblene «prøvebos».

Vindmøllen på taket og solcellepanelet gjør boksen selvforsynt med strøm.

FleksibleSelskapet Kjeller Innovasjon, som bistår med bedriftsetablering og realisering av gode ideer, er involvert i prosjektet. Ifølge prosjektrådgiver Vidar Sanderhaugen, vil første skritt være å etablere et containertun med 4-5 enheter.

Et samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus er aktuelt, med studenter som mulige testkaniner.

Ser gjerne at Oslo bestiller

Gründer Christian Olavesen ser også gjerne at Oslo kommune skaffer seg noen av de unike objektene. Han poengterer at Oslo er med i kampen om å bli verdens miljøhovedstad i 2016, og ENØK-etaten er allerede med på sponsorsiden.

- Hvor kan containerne plasseres?

- Man kan for eksempel utnytte tomter som for øyeblikket ikke benyttes, for eksempel en branntomt, parkeringsplasser eller Tullinløkka. En annen mulighet er på hustak — det finnes massevis av flate tak i byen. Containerne er jo selvforsynt med både solcelle og vindenergi. Det eneste som trengs er vanntilførsel, sier Olavesen.

Han understreker at enhetene er fleksible, enkle å transportere og kan lett kobles sammen til større enheter.

Containeren tar i bruk fremtidsrettet teknologi, som vakuumisolasjonspanel glass, energibesparende vannsystem, avanserte strømstyringssystemer og LED­-belysning for å nevne noe.

Kanskje er det en ny standard for miljøhus som vokser frem. For Både Olavesen og Hafsås i Uniteam mener barnehager, hytte eller pendlerboliger er andre egnede bruksområder. Hafsås tror vi snart vil få se containerlandsbyer i Oslo.

- Utvilsomt. Det finnes allerede både i Amsterdam og London.

Kan være rett rundt hjørnet

Allerede neste semester kan de første containerboligene være på plass i Oslos studentbyer.

Til uken drar en representant fra Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) på besøk til Uniteam på Skedsmokorset, for å se på hva de har å tilby.

SiO leter med lys og lykte etter å skaffe studenter tak over hodet. Deres beregninger viser at Oslo mangler nærmere 4000 studentboliger. Og kommunikasjonsdirektør Nina Langeland bekrefter at containerboliger er en mulighet.

- Vi ser på alle muligheter som kan avhjelpe situasjonen, både på kort og lang sikt. Uniteam er en av flere leverandører av containerhybler vi er i dialog med, sier Langeland.

Det grønne taket er multifunksjonelt. Det håndterer gråvannet fra håndvask og dusj, tar av for solvarmen slik at containeren ikke «koker» på varme dager, og gir deg en hage på taket.

SiO er også i kontakt med Plan-­ og bygningsetaten, for å se hvilke krav som stilles for å få containere godkjent som boenheter. SiO håper å få den nødvendige tillatelse og avtaler på plass i løpet av høsten. Containerhyblene vil eventuelt bli satt opp i tilknytning til SiOs studentbyer. - Når vil de første være på plass?

- Muligens til neste semester, sier Langeland.

Hun understreker at containerhybler først og fremst er midlertidige løsninger.

Ideen om containerhybler er ikke helt ny. Tidligere i sommer skrev Stavanger Aftenblad at Universitetet i Stavanger vi teste ut en rigg bestående av seks enheter, utviklet av studenter.