Oslo

Julegran fra Grønmo skal lyse opp på Trafalgar Square

Tradisjonen tro sender Oslo kommune en diger julegran til London som takk for britenes hjelp under krigen.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) (t.v.) og Ruth Bush, som er borgermester i London-bydelen Westminster, startet jobben med å felle treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Grantreet, som er ca. 24 meter høyt og omtrent 80 år gammelt, har til nå stått ved Grønmo i Østmarka.
  • NTB
Ruth Bush, som er borgermester i London-bydelen Westminster (t.v.), og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) sammen med skolebarn før fellingen av treet som skal gis i gave til London.

Tirsdag ble den utvalgte grana, 24 meter høy og om lag 80 år gammel, hogd på Grønmo i Østmarka i Oslo. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og Ruth Bush, som er ordfører i London-bydelen Westminster, tok de første takene med en gammeldags stokksag, før en profesjonell skogsarbeider fullførte jobben med motorsag.

Skolebarn fra Oslo International School og Stenbråten skole sang og bidro til å skape julestemning på en ellers grå og våt novemberdag i skogen.

Julegrana som ble felt i Østmarka onsdag, skal sendes med båt til England og settes opp på Trafalgar Square i London.

Fra Østmarka blir treet fraktet til Brevik havn i Grenland, der den sendes med skip til Nordøst-England, utstyrt med et eget «pass» – en spesialtillatelse fra Mattilsynet. Fra havna i Immingham går ferden videre til London og Trafalgar Square.

– Det var antakeligvis et veldig lite tre da andre verdenskrig brøt ut. På 1930-tallet sto treet like ved et stort myrområde kalt Ødegårdsmåsan. Området ble tidligere brukt til torvindustri, heter det i faktaarket Oslo kommune har sendt ut i forbindelse med den høytidelige hogstseremonien.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Østmarka