Oslo

Sørkedalen – mitt eldorado

Hver uke skriver Ingrid Kristiansen i Osloby om alt fra treningsråd og turtips til erfaringer hun gjorde seg i årene som toppidrettsutøver.

Dersom du aldri har vært i Sørkedalen på tur, så anbefaler jeg deg å prøve det, skriver Ingrid Kristiansen.
  • Ingrid Kristiansen

Sørkedalen er et av dalførene i Oslo. For meg som friluftselsker og en som liker å trene ute i naturen, er denne dalen et eldorado sommer som vinter.

Jeg kom flyttende til Oslo våren 1984 og var så heldig å få en firmaleilighet ved Bogstad camping. Da ble Sørkedalen en naturlig treningsarena for meg. Her la jeg grunnlaget for mange av mine verdensrekorder i årene fra 1985 til 1989, både med og uten ski på beina. Her er hele Ingrids blogg:

www.ingridkristiansen.com

Les også

Hvordan man trener hodet

Da jeg hadde små barn, var dette et fantastisk turområde som mine barn elsket å ferdes i. Dette på grunn av at stier i vill natur lå side om side med flotte stier og grusveier som egnet seg for barnevogner eller for sykkelturer.

Nå etter at jeg er blitt «idrettspensjonist», bruker jeg også denne delen av marka flittig. Det som er så fantastisk med Sørkedalen, er at det er snø om vinteren her selv om snøen uteblir andre steder i Oslomarka. Fantastiske skiløyper blir kjørt opp daglig, så det er en fryd å ferdes i disse løypene.

Les også

Hva var det som fikk meg til å bryte barrièrene?

Her kan du gå fine turer, korte som lange, men ekstra gøy er det dersom en kommer seg opp alle bakkene til Heggelivann (ca. 10 km fra Skansebakken). Da kan en gå i rullende, fint terreng så langt en ønsker – ja til Løvlia og Ringkollen, for å nevne noe. Jeg kan også anbefale denne arenaen til småbarnsfamilier.

Fra Skansebakken (innerst i Sørkedalen) kan en gå flere fine turer inn til serveringssteder. Turene er cirka 3–6 km én vei. Det er flere turer å velge mellom til blant annet Vensås seter, Smedmyrkoja, Storbekkhytta (kiosk), for å nevne noen.

Liker en å sykle, så er også Skansebakken eller Elveli i Sørkedalen fine utgangspunkt for sykkelturen. Her kan en sykle på flotte grusveier dersom en ønsker det, men er du en stisykler, finnes det mange muligheter for fine turer på stier også.

På sykkel er turer til Heggeliseter, Løvlia, Kikut, Finnerud, Kobberhaugen flotte mål for turen. På disse hyttene kan en få seg noe å spise eller drikke dersom en ønsker det.

Dersom du aldri har vært i Sørkedalen på tur, så anbefaler jeg deg å prøve det. Liker du å gå på ski, kan du allerede i dag prøve deg fra et av de mange startstedene (blant annet Skansebakken, Elveli og Årnes). Jeg er sikker på at du ikke vil angre deg etter en slik tur. Dersom du ikke liker å gå på ski, så prøv deg på tur i Sørkedalen til våren og sommeren, enten til fots eller på sykkel. Jeg garanterer deg flotte naturopplevelser i et av Oslos flotteste utfartssteder.

INGRID KRISTIANSEN

www.ingridkristiansen.com

Les mer om

  1. Sykkel
  2. Tur
  3. Nordmarka