Hvor dypt vann tåler bilen din?
Det er mer regn i vente og vi kjører så vannspruten står om dagen! Vi tenker lite på at det bare skal en liten skvett til for at bilen havner på dynga.
— Moderne biler er stappet med elektronikk og tåler mye mindre vann enn de fleste tror, sier teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF.
I helgen havnet mange bilførere i Oslo på dypt vann, og meteorologene mener vi kan oppleve lignende tilstander førstkommende onsdag. Dermed er det duket for mer jobb for bilbergingsselskapene.
Venter mer kraftig regn over Oslo
— Hver eneste gang det kommer kraftige regnskyll og veien flommer over, havarerer motoren og bilen fordi man har kjørt ut i. I noen tilfeller blir bilen påført så store skader at den må taues rett på skraphaugen, sier han.- Det er nemlig ikke mange dråpene som skal til, legger han til.
- Hvor dypt vann tåler egentlig bilen, Audun Bergerud?
— Det kommer litt an på, men om vi snakker om en helt vanlig personbil, vil jeg vel si at man ikke bør kjøre i vann som er over 20 centimeter dypt. Når det gjelder SUV'er og litt større biler, vil jeg si 30-35 centimeter.
- Hva kan egentlig gå galt med bilen?
Måtte lense Mosseveien
— Først og fremst motoren og elektronikken. Motoren må ha luft for å virke, og får man først vann i luftinntaket, er det gjort. Kommer det vann i luftinntaket, vil motoren rett og slett suge vannet i seg og da sier det fort pang. - Men luftinntaket sitter jo ofte på toppen av motoren, og det er jo mer enn 20 centimeter over bakken?
— Det stemmer, men i mange biler sitter inntaket lavere. Dessuten må man ikke glemme at når man kjører i vann, presses vannet gjerne oppover i motorrommet.
— Dersom man får motorstopp midt ute i dammen, er det da lurt å prøve å starte den igjen?
— Nei, det er det aller dummeste man gjør. Prøver man å starte motoren vil den suge i seg enda mer vann.
-Elektronikken er sårbar?
Styrtregn i byene koster langt mer enn flom
— Ja, og nå er det mer elektronikk i bilene enn noen gang, og elektronikken er noe av det mest kompliserte og kostbare å reparere. I en moderne bil er det for eksempel rundt 100 elektriske følere og styreeneheter som er følsomme for vann, og som lett kan kortslutte. Og da er det dessverre ofte mer enn sikringen som går. - Når man kommer til en stor dam eller oversvømmelse som man tror man kan passere, skal man kjøre fort eller bare snegle seg sakte over?
— Kjør så sakte som mulig. Dermed blir mindre vann presset inn i bilen og opp i motorrommet.
— Selv om det for noen er fristende å gi full pedal, er det vel heller ikke ufarlig å frese over med tanke på styringen?
— Helt riktig. Det skal nemlig ikke så mye til for å få vannplaning og dermed miste styringen på bilen. Alle som har opplevd vannplaning, vet at da seiler bilen sin egen sjø.
- Er noen biler mer utsatt enn andre?
— Jeg vil tro at de såkalte lavforbruksbilene - biler som er spesialkonstruert for å bruke lite drivstoff og lavt utslipp - er mer utsatt enn andre. For å redusere luftmotstanden mest mulig, har mange av disse bilene en heldekket plate under, eller bunnplate som vi sier. Platen gjør at disse bilene flyter lettere opp i vann enn biler som ikke har en heldekket plate. Dermed mister man også lettere veigrepet.
— Man må ikke glemme at på tørre, normale veier utgjør ikke kontakten mellom dekket og veien mer enn en håndflate. Bilen har jo ikke stort mer kontakt med underlaget enn en person som står på alle fire. Dersom bilen løftes noen centimeter, blir bakkekontakten minimal.
- Er det noe spesielt man bør gjøre etter å ha forsert en stor vanndam eller en oversvømmelse?
— Det er det selvsagt viktig å la bilen tørke. Har man fått vann inni bilen (det kan være mange styrenheter innvendig i bunn av bilen), bør man få det vekk fortest mulig. Når man tror man har fått tørket opp det meste, kan det være lurt å legge avispapir på gulvet og under mattene for å suge opp de siste restene av vann.
- Noe mer?
— Etter å ha kjørt i vann, ville jeg også trykket inn bremsen noen ganger for å forsikre meg at den fortsatt virker, avslutter Bergerud.