Voldtektsutspill skaper leserstorm

Feil ordvalg kan plassere offeret i rollen som ansvarlig, og altså skyldig, mener likestillingsombud Beate Gangås. Aften-redaktør Hilde Haugsgjerds voldtektsutspill har utløst heftig debatt.

Aftenredaktør Hilde Haugsgjerd.
  • Forf>
  • Anne Cecilie Lund <forf>gjermund Jappée <
Les også

Dette skriver leserne:

Lesere har sendt inn nærmere 500 innlegg på Aftens nettsider, og debatten fortsetter både der og i andre medier.Les også:

Les også

Prisen for trygghet

Les også:

Les også

Kvinners eget ansvar

Haugsgjerds kommentar var en reaksjon på at fire kvinner ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i Oslo nyttårshelgen.

Ansvar/skyld

Flere, deriblant stortingsrepresentant Karin Yrvin (Ap) mener Haugsgjerd med sin formulering om ansvar, gir kvinnene skylden for at de blir voldtatt. I går møttes de to i Redaksjon EN på NRK, uten å bli helt enige. Slik argumenterte Haugsgjerd i den omstridte kommentarartikkelen:"Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må dessverre kvinner selv ta. Det kan synes urettferdig og opprørende. Men de mest effektive forebyggende tiltak mot overfallsvoldtekter er det de potensielle ofrene selv som kan sørge for. For det handler om å la være å gå alene gjennom byen nattetid. Om å bruke penger på drosje hjem, om å sørge for å få følge med noen, eller om å gå hjem tidlig nok til at det ennå er folkeliv i gatene."

"Det er menn som voldtar"

Likestilling— og diskrimineringsombud Beate Gangås mener ordvalget er viktig:- Grensene mellom det å gi råd og det å plassere ansvar er uhyre viktige. Med andre ord, sleivete utspill og ordvalg kan plassere offeret i rollen som ansvarlig, og altså skyldig. Dette er helt uakseptabelt, sier hun.Gangås har imidlertid ikke noe problem med å forstå det Haugsgjerd forsøkte å formidle, nemlig råd til kvinner om hvilke tiltak de selv råder over. - Men det er veldig viktig at det skilles mellom gode tiltak for at voldtekt ikke skjer, og ansvar. Det er menn som voldtar, og man kan aldri frita dem som begår voldtekt for ansvaret, sier Gangås.

Heftig leserdebatt

Svært mange har engasjert seg i debatten på Aftens nettside, oslopuls.no. - Det Hilde Haugsgjerd sier er som et gufs fra fortiden, og det hun gjør er å legge skylden for voldtekten på voldtektsofferet. Det er noe voldtektsmenn har prøvd på i alle år, og nå får de støtte fra en oppegående kvinnelig redaktør, skriver én. - Det er da ingen som sier det er kvinners skyld om de blir voldtatt, men alle har et eget ansvar for å unngå å havne i trøbbel, mener en annen.En kvinne sier dette:- Jeg kom meg inn døren i leiegården akkurat idet han strakte armen etter meg. Da hadde han åpnet smekken og hadde hele stasen ute. Hvilke forholdsregler skulle jeg tatt? Mitt poeng er at det finnes ingen grenser for hvor forsiktige kvinner må være hvis vi først aksepterer denne argumentasjonen.