Oslo

Politiet lover å rydde opp i dopsalget utenfor Lakkegata skole

Rektor ved Lakkegata skole, Espen Patsis-Torgersen, og FAU-leder Liv Guneriussen, fortviler over salget av stoff og piller, som foregår rett utenfor skoleporten.

Roger Andresen, visepolitimesteren i Oslo, lover å gå grundigere til verks for å rydde opp i dopsalget rundt Lakkegata skole.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Hårek Elvenes (H) reagerte kraftig da han leste at tabletter og dop selges rett utenfor skoleporten til Lakkegata skole.

Aftenposten skrev i forrige uke om salget ved skolen.

– Dette gjør sterkt inntrykk. Slik skal vi ikke ha det i Oslo. Omsetning av narkotika er forbudt. At omsetning av narkotika foregår i skoleporten er fullstendig uholdbart. Skolebarn skal være forskånet dette. Skolegården skal ikke være tribuneplass for narkotikaomsetning, sier Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen.

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, sa til Aftenposten at salget av pille- og dopsalget er et resultat av at tiggermarkedet er mettet.

Stølen sa videre man må forby tigging hvis man skal få bukt med salget. Elvenes mener dette handler om å prioritere.

Hårek Elvenes (H).

– Man trenger ikke et tiggeforbud for å slå ned på dette. Oslo-politiet er kjent for å lykkes med det de bestemmer seg for. Lommetyvgruppen på Grønland har vært en suksess. Det samme har innbruddsgruppen på Majorstua politistasjon. Dessuten har Oslo-politiet fått tilført 245 nye årsverk de siste to årene. Så her er det bare å rydde opp, sier Elvenes.

Visepolitimester korrigerer stasjonssjef

Roger Andresen, visepolitimester i Oslo, mener stasjonssjef Stølen uttalte seg unøyaktig.

– Kåre Stølen mente løsningen var å forby tigging. Og at politikerne må ta tak i dette. Kan et forbud mot tigging virkelig løse problemet?

– Det ble nok et litt spissformulert svar fra stasjonssjefen, sier Andresen.

Han er enig med stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Høyre, i at politiet må rydde opp.

– Vi kan ikke tolerere den slags salgsvirksomhet i nærheten av skoler. Så vi planlegger nå for en noe mer systematisk tilnærming, med flere virkemidler mot området, slik at vi får dette skolemiljøet tilbake til det trygge miljøet det skal være, sier Roger Andresen.

– Hva innebærer en mer systematisk tilnærming?

– Vi har jo vært i dette området daglig. Vi planlegger noe mer patruljering, og mer planlagt tilnærming. Det pågripes folk der.
Så vi vil gjøre noe mer av det vi har gjort tidligere, men mer systematisk. Vi skal også være mer i det området der de har bilene sine. Det vi også har kommet til at vi skal gjøre, er at når folk blir tatt med narkotika, og i tillegg er utenlandske statsborgere, så vil vi i tillegg til straffesaken, kjøre utvisningssak, for å få dem ut av Norge. Det har vi hjemmel til.

– Vi håper å iverksette dette så raskt som mulig, legger han til.

Byråden: – Ruskenvakter og ordensvakter nå

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) sier at Oslo kommune setter inn flere tiltak på egen hånd også.

– Hva tenker du når du hører at det selges dop og piller rett
utenfor skoleporten?

– Vi ønsker ikke at det skal oppleves utrygt å gå til og fra skolen, eller være ute i skolegården. I forrige uke sørget vi for at det ble avtalt at uteseksjonen også skulle patruljere utenfor Lakkegata skole.

Ifølge byråden har en såkalt bypatrulje begynt nå å patruljere utenfor skolen.

– Vi er også enige om at Ruskens patrulje og kommunens ordensvakter skal patruljere utenfor skolen morgen og kveld. Disse tiltakene settes i gang denne uken, sier hun.

Dette er, ifølge byrden, en del av en større tiltakspakke, utført av flere etater i kommunen. Mer langsiktige tiltak, som lyskastere, netting under gymsalen, at folk ikke legger seg til å sove der, skal settes i gang fra skolestart, lover hun.

Tiggere har begynt å selge narkotika

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Skole
  3. Krim
  4. Politikk