Oslo

Til kamp mot svart arbeid

Har du en polsk flislegger på badet? Da bør du følge med når kemneren i Oslo denne uken lanserer sin høstkampanje mot svart arbeid.

Den nye brosjyren fra Oslo kemnerkontor viser vei i virvaret av regler. - Nå blir det veldig enkelt å betale skatt, sier divisjonsdirektør Bjarne Isaksen. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL

  • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
  • <forf>anbjørg Bakken <

50 000 huseiere i Oslo får denne uken en brosjyre i posten — en ABC for å unngå å falle i skattesnyterfella. Informasjonsheftet sendes i første omgang ut til de som bor i villa, tomannsboliger og rekkehus. I tillegg vil alle borettslag få brosjyren, slik at de kan spre informasjonen til sine beboere.Under overskriften "Bygge på, eller bare pusse opp litt?" gir kemneren i Oslo nyttige tips enten du skal bygge en garasje, eller skifte ut kjøkkeninnredningen.- Brosjyren er den første i sitt slag i Norge, og dekker hele prosessen - fra byggemelding til betaling, sier divisjonsdirektør Bjarne Isaksen ved Oslo kemnerkontor.Han regner med at det foregår svart arbeid for 4- 5 milliarder kroner bare i Oslo. En stor del av dette arbeidet utføres av utenlandske firmaer og arbeidstagere. 7 av 16 byggeprosjekter ble stanset da Arbeidstilsynet tidligere i høst aksjonerte i et villastrøk på Oslos vestkant. Her ble det blant annet avdekket at polske håndverkere arbeidet for 20 kroner i timen i en villa på Frogner.Gjennom sine kontroller har Oslo kemnerkontor avdekket at over halvparten av de utenlandske arbeidstagerne ikke er registrert på lovlig vis.- Det er helt klart en betydelig underrapportering, fastslår Bjarne Isaksen.40 000 utenlandske arbeidstagere har i dag arbeidstillatelse i Norge. Hele 31 000 av dem kommer fra Polen, 8000 fra Litauen. - Selv om man bruker polakker, er det fullt mulig å gjøre det lovlig, understreker fagkonsulent Bente Kristiansen.Hun er ofte ute på kontrollbesøk, og opplever at det er mye uvitenhet omkring utenlandsk arbeidskraft og svart betaling.- Engasjerer du polske håndverkere, må du spørre om de har arbeidstillatelse. Og sjekk om firmaet er registrert. Hvis du skal reklamere etterpå - hvor går du da? Det er noe å tenke på, sier Kristiansen.

Flere kontroller

Skattemyndighetene varsler skjerpede kontroller i kjølvannet av informasjonskampanjen mot svart arbeid. - Alt som byggemeldes vet vi om, dermed kan vi gå på kontroll- og "informasjonsbesøk". Det kan få konsekvenser, advarer Isaksen.- Vi tror de fleste vil etterleve regelverket, selv om det er ergerlig å betale skatt, legger han til.

Les også

  1. Kemneren blir mer tilgjengelig