Miniatyrkommunen på Grefsen
Det er ikke bare den fantastiske utsikten som gjør Grefsen Terrassehus til et helt spesielt sameie.
Hvilke andre sameier har tennisbaner, eget parkanlegg med aveny, heltidsansatt vaktmester, egen barnehage, lekeplass og fotball— og basketmuligheter? Svømmebassenget mangler, men ellers kan Grefsen Terrassehus minne om et gigantisk Syden-kompleks. - Noen sier det ligner på pianokasser, andre mener det ligner mer på den kinesiske mur, sier styreleder Per Eric Ståhlbrand, mens han rusler bortover hageanlegget og kikker opp på de fem blokkene på 10 etasjer. På den ene siden av avenyen er det blomster og finklippet grønt, gress. På den andre siden står trærne på rekke, her er leke-, fotball- og basketplass. Og plutselig dukker det opp et skilt mellom trærne.- Kjells aveny?- Et av våre styremedlemmer har fått avenyen oppkalt etter seg, forteller Ståhlbrand.
Panoramautsikt hos Kjell
Fra terrassen til Kjell og Marianne Huslid i 8. etasje er det panoramautsikt. Lengst til høyre ser du Maridalsvannet og Myrerjordet. Andre veien sees Sjømannsskolen på Ekeberg og Oslofjorden, mens resten av byen ligger midt i bildet.- Vi flyttet inn da det var nytt, sier Huslid som har sittet i styret i en årrekke, "altfor lenge", ifølge ham selv. Til 70-årsdagen fikk han da også en helt spesiell gave av styret; skiltet med påskriften "Kjells aveny".- Styret ville gi meg en gave, og jeg bukket og takket, forteller Huslid, som på spørsmål om hvordan det er å leve i et sameie som minner mye om et lite mini-samfunn, svarer kjapt og kontant:- Det fungerer vel egentlig særdeles godt. - Vi kunne vært en liten kommune, skyter Ståhlbrand inn.- Da hadde du vært ordfører?- Det hadde helt sikkert kommet noen nye partier ved neste valg, ler Huslid.
Barna leker i lange ganger
Det er lange ganger i Grefsen Terrassehus. De fem blokkene henger sammen ved hjelp av gangbroer, slik at du ikke må ut av én blokk for å komme inn i en annen. Det er bare å ta seg en liten rusletur bortover gangen.- Jeg hadde en svigerfar som gikk tur her. Det er rundt 300 meter. Og fin utsikt, sier styreleder Ståhlbrand.Han forteller også om folk som ikke bodde her, men som tok turen opp. Rett og slett for å ta seg en spasertur.- Men det er ikke mye av det i dag, legger han til.Barna derimot, leker gjerne i korridorene. Barnehagestyrer Helle Marstrander Fladen, som har jobbet i Grefsen Terrassehus barnehage i 26 år, har aldri bodd i sameiet, men føler hun er en del av det lille samfunnet likevel.- Barna får veldig god kontakt, og det er lett å etablere vennskap, sier hun.Og med tanke på barnehagekøen i byen, er foreldre og barn i Grefsen Terrassehus heldige. Alle har fått plass de siste årene, og noen plasser har til og med blitt tilbudt barn som ikke bor i sameiet.
Skulle bli beboerhotell
Sameiet har en egen, innholdsrik, nettside, hvor du finner alt fra bilder, nyheter, spørreundersøkelser og gjestebok, til oppslagstavle, lokalstoff og presseklipp. Her finnes også en kopi av det originale prospektet fra tidlig på 70-tallet, hvor det blant annet heter:"Det har i de senere år, særlig i våre naboland, fremkommet en boligform som prøver å råde bot på de mangler av miljømessig karakter som så ofte preger dagens boligbebyggelse. Hensikten med denne nye boligform er å kunne yte beboerne et vidt spekter av service-tjenester ved siden av den rene boligfunksjon."Av servicetilbud nevnes daghjem, musikkøvingsrom, mosjonsrom, nærbutikksenter og kafeteria. - Det skulle være et helt nytt og annerledes konsept, blant annet med resepsjon og beboerhotell til gjester. Men det funket ikke, sier Ståhlbrand.Litt annerledes har Grefsen Terrassehus likevel blitt.