Oslo

Milliardsatsing på nye idrettsanlegg i Oslo

Landhockeyspillerne på Sagene har allerede vunnet i budsjettlotteriet, de fikk ny bane som sto klar i år. Neste år vinner mange andre idrettsutøvere.

Etter mange års kamp vant Konstantin Müller (fra v.), Piotr Szymanski, Michael Abramowski, Richard Moore og de andre landhockeyspillerne i Sagene i «budsjettlotteriet». I høst kunne de åpne splitter ny bane på Voldsløkka. I årets budsjett kommer andre idretter og andre utøvere ut som vinnere.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Det ser veldig bra ut. Det virker som om dette er en stor, reell økning, sier seniorrådgiver Robert Gausen i Oslo idrettskrets.

Med budsjettet for 2018 utroper byrådet i Oslo seg selv til norgesmester i idrettsanlegg. De neste fire årene tar det sikte på å investere ca. 5 milliarder kroner. Neste år alene legger de opp til å bruke nesten 1 milliard.

Sammen med generalsekretær Magne Brekke og nestleder i styret, Nils Johan Waldenstrøm, var Gausen onsdag formiddag på Rådhuset og fikk presentert tallene.

– Vi må regne og se hva som egentlig ligger i tallene, men førsteinntrykket er at det er veldig bra, sier Waldenstrøm.

Tolvdobling på fem år

Og det ser unektelig pent ut for Oslo-idretten. Neste år setter byrådet av 945 millioner til anlegg, det er 12 ganger så mye som i 2012 og nesten 400 millioner mer enn de har brukt i år.

I tillegg kommer det Utdanningsetaten bruker på idrettshaller tilknyttet skoler.

Budsjettvinnere. Landhockeyspillerne på Sagene har allerede fått sitt anlegg. I går kunne de juble på vegne av nye budsjettvinnere i Oslo-idretten. Fra v. Michael Abramowski, Richard Moore, Piotr Szymanski og Konstantin Müller.

Mange av anleggene som står på budsjettet for 2018, har stått der før - uten at arbeidet med dem har kommet i gang. Ett av dem er den nye, store skytebane-hallen sprengt ut i fjellet på Åsland, lengst sør i Oslo.

– Det er flott at planer som vedtas, også blir realisert, sier Brekke.

– Det vi er aller mest fornøyd med i budsjettet, ved siden av en betydelig økning i sluttsummen, er at byrådet har tatt konsekvensen av den behovsplanen som ble laget i fjor. Det ser ut til at det følger den opp i budsjettet. Det gir bedre forutsigbarhet.

– Hva er dere minst fornøyd med?

– Selv med en stor økning er det for lite. Det er mulig vi med dette er norgesmestre i økning av anleggsmidler, men vi ligger fortsatt langt bak resten av landet og de andre store byene i anleggsdekning. Vi har en skrikende mangel. Og så er det noen enkeltanlegg vi gjerne hadde sett inn i budsjettet, blant annet skøytehallen på Valle Hovin og idrettsparken på Mortensrud, sier Brekke.

Les også

LES OGSÅ: Åtte endringer folk flest vil merke med Oslo-budsjettet

Oslo klatrer på listen

– De prosjektene er ikke kommet så langt at vi kan legge dem inn i budsjettet, repliserer idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Før det er klart hva anleggene vil koste, avsetter vi ikke penger. Det er slutt på den tiden da ønskedrømmer, som ikke var klare for oppstart, ble lagt inn i budsjettet, sier hun med spark til ikke-navngitte forgjengere.

Hun mener Oslo nå har gjennomført et taktskifte for idretten.

– Da jeg overtok i 2015, manglet Oslo 500 anlegg, og mye av det vi hadde, var i svært dårlig stand, sier byråden.

– Vi var nest dårligst av fylkene når det gjaldt å motta spillemidler. Nå er vi oppe på 4. plass. I politikk som i sport er det resultatene som teller, avslutter hun.

  • LES OGSÅ: Her kan du lese mer om hvor mye dårligere stelt det er i Oslo enn i resten av landet.

Les mer om

  1. Idrett
  2. Oslo
  3. Rina Mariann Hansen
  4. Oslopolitikken
  5. Oslobudsjettet 2018