Oslo

Bombealarmen på Grønland: Vil beholde terrorsiktet 17-åring i varetekt

17-åringen som i april ble pågrepet med en sprengladning i Oslo må fortsatt sitte varetektsfengslet. Oslo tingrett mener guttens troverdighet er svekket etter nye opplysninger om hans forhold til religion.

Sprengladningen ble detonert av politiets bomberobot.
  • Frode Sætran

17-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet på Grønland i Oslo lørdag 8. april med det som omtales som en amatørmessig konstruert sprengladning. I tidligere fengslingskjennelser er det kommet frem at 17-åringens forklaring ikke er ansett å være troverdig.

  • Forsvarer: Dette var guttestreker

17-åringen har forklart at han hadde bygget sprengladningen og sent lørdag kveld hadde tenkt å gå til et sted for å prøve å få den til å gå av.

Anket på stedet

Ved forrige fengsling ble det kjent at mistanken mot 17-åringen var skjerpet. Nå skriver retten det samme, og legger til at det er kommet frem nye opplysninger om 17-åringens forhold til religion som svekker troverdigheten i hans forklaringer.

Oslo tingrett ønsker derfor å fengsle ham i ytterligere to uker, basert på unndragelsesfare og gjentagelsesfare.

17-åringen anket kjennelsen på stedet.

Lørdag 8. april oppdaget en forbipasserende 17-åringen som bar på sprengladningen, og pågrep ham. Området ble sperret av og sprengladningen ble detonert under kontrollerte forhold.

17-åringen, som er russisk statsborger, er siktet etter terrorlovgivningen og risikerer en lang fengselsstraff hvis han blir dømt for det han er siktet for.

Ekstrem islamisme

17-åringen kom til Vadsø som 10-åring og gjorde seg bemerket som kampsportutøver der før han i fjor høst flyttet til Oslo.

I 2014 vakte det oppsikt at to menn fra Vadsø hadde reist til Syria for å bli fremmedkrigere. De to var opprinnelig fra Tsjetsjenia i Kaukasus. Én av dem var aktiv utøver i den samme kampsportsklubben som 17-åringen gjennom flere år utmerket seg i.

17-åringen kjente begge de to som reiste. Etter det Aftenposten kjenner til, er det ting 17-åringen skal ha sagt om dette som fikk omgivelsene til å reagere, slik at det ble sendt bekymringsvarsel både til PST og barnevernet.

Les mer om

  1. PST
  2. Oslo
  3. Religion
  4. Politiet
  5. Vadsø
  6. Tsjetsjenia