Krevde å få bo på vestkanten

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) nekter å bo på østkanten. - Det viktigste for meg er å få en stille leilighet i et sivilisert, stille strøk, sa han til Hamar Arbeiderblad.

Tor André Johnsen (Frp) er nyvalgt stortingsrepresentant fra Hedmark. Han har klare meninger om hvor i Oslo han ønsker å bo, og er fornøyd med leiligheten her i Grønnegata.

I forbindelse med Johnsens første dag som stortingsrepresentant fra Hedmark, intervjuet Hamar Arbeiderblad ham om den nye jobben.

Der snakket han blant annet om hvordan han insisterte på å bo på vestkanten i Oslo. Stortingsrepresentanten ble tildelt en leilighet i Grønnegata, like ved Slottsparken.

— Jeg spurte spesifikt om å få bo der. De prøver jo å flytte politikerne lenger øst, men jeg var klart på at jeg ville bo på vestkanten. Det viktigste for meg er å få en stille leilighet i et sivilisert, stille strøk, hvor man kan ferdes trygt til og fra jobben, sa Johnsen til Hamar Arbeiderblad.

Ifølge ham selv, argumenterte han med at han kommer fra et lite sted og dermed trengte et rolig sted å bo.

— Jeg argumenterte med at jeg var fra bygda, og måtte ha et stille sted å bo, ellers klarer jeg ikke å fungere på Stortinget. Og det fikk jeg.

I samme intervju sier han at han mener Moskva er en tryggere by enn Oslo, og legger skylden på det han mener er den rødgrønne regjeringens «naive og dumsnille asylpolitikk». Voldtektene som har funnet sted i Slottsparken, like ved der Johnsen nå bor, mener han også er de rødgrønnes feil, ifølge Hamar Arbeiderblad.

Osloby har vært i kontakt med Tor André Johnsen, som ikke ønsket å uttale seg om saken. I faktaboksen til høyre kan du lese sitatene fra Johnsen i sin helhet.

Vil invitere Johnsen til Vålerenga

Flere har reagert på Johnsens utspill.

Bystyremedlem Andreas Halse (Ap) i kultur- og utdanningskomiteen bor på Vålerenga. Han forteller at han gjerne vil ta med Johnsen på guidet tur gjennom Oslos østkant.

Les også

Johnsen: - Krevde ikke å få bo på vestkanten

— Jeg hadde egentlig bestemt meg for å invitere han hit til Vålerenga, men har ikke hatt anledning til å gjøre det enda. Da kan vi gå en tur herfra og ned til Grønland, så kan jeg vise han Oslo øst på godt og vondt, sier Halse.Han synes det er oppsiktsvekkende at stortingspolitikeren kaller østkanten for usivilisert.

- Det er ganske latterlig. Å kalle alle menneskene som bor her for usiviliserte er drøyt, det fortjener de ikke. De som sitter på Stortinget må vise et minstemål av respekt for de menneskene man representerer, mener han.

Han mener det er mange stortingspolitikere som kunne hatt godt av å oppdage flere bydeler i Oslo.

— Det er nok mange stortingsrepresentanter som aldri opplever hva Oslo har å by på. Jeg håper at Johnsen kan bruke de neste fire årene på mer enn å bare sitte på Stortinget, at han klarer å bli kjent med hele byen.

- Tråkker på mange mennesker

- Den der kan rett og slett ikke være sann. Jeg nekter å tro at noen kan ha sagt noe sånt. Nekter. "Sivilisert strøk..." Nekter, skrev forfatter og jurist Anne Holt som kommentar til Johnsens utspill på Twitter.

— Men den der? Sånt sier man bare ikke. Har de ikke PR-rådgivere i FrP ? (pun intended), skrev hun videre.

Forfatter og astrofysiker Eirik Newth har også reagert på Johnsens kommentar.

- Som østkantbeboer blir jeg oppgitt og provosert. Samtidig er det nyttig at han sier det, det er klargjørende. Om han virkelig mener det er det jo godt at det kommer frem, sier han til Osloby.

Han har spesielt reagert på bruken av ordet «sivilisert».

- Hva mener han med det ordet? Han tråkker på store grupper ved å kalle hele østkanten for «usivilisert». Det er snakk om store grupper mennesker, sier Newth.

Fordommer mot østkanten

Newth mener Johnsens utspill viser hva slags fordommer som finnes mot Oslos østkant.

— Dette er en type holdning som vi på østkanten er blitt vant med, vi møter det ofte, sier Newth, som selv bor på Tøyen.