Oslo

Slik har du aldri sett Garden

Ikke engang 9. april lå gardister i paradeuniform og siktet mot Karl Johans gate. Det skjedde 22. juli 2011.

En gardist i paradeuniform og skuddsikker vest ved foten av statuen av kong Carl Johan på Slottsplassen, 22. juli 2011. Foto: Privat

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

- Dere besto oppgaven mesterlig, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen til Garden fredag formiddag. Avdelingen fikk skryt for innsatsen 22.7.2011. Foto: Thomas Iversen, Forsvaret

Et maskingevær peker mot Karl Johans gate 22. juli 2011. Foto: Privat

Det var en ytterst spent stemning ved Slottet 22. juli 2011, noe denne gardistens posisjon dokumenterer. Foto: Privat

Gardist i feltuniform i stilling på Slottsplassen. En slik stilling var ikke en gang et faktum 9. april 1940. Foto: Privat

Bildene som her vises er unike. De viser gardister i paradeuniform som i hui og hast er utstyrt med skuddsikre vester. Sammen med medsoldater i feltuniform har de fått ordre om å åpne ild mot personer og biler som nærmer seg Slottet, og som ikke stanser på oppfordring.

Fredag formiddag ble Gardens innsats under 22. juli hedret. Under en oppstilling i Husebyleiren som startet klokken 10.00. holdt forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tale.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen taler til Garden fredag formiddag. Foto: Thomas Iversen, Forsvaret

— Dere besto oppgaven mesterlig, sa Strøm-Erichsen.

**_Les hele forsvarsministerens tale

Les også

her

!_**

Samlet også eksgardister

Ikke bare dagens gardister, men også mange som deltok i de dramatiske timene og døgnene etter terrorangrepet den 22. juli 2011 var samlet på Huseby fredag.

For flere av dem står minnene om de dramatiske timene og døgnene som spikret i hukommelsen.

Les også

Dette sa forsvars- ministeren til gardistene

I Aftenposten fredag morgen fortalte eksgardist Richard Vattøy at han på et tidspunkt på kvelden 22.7. på kloss hold rettet sitt skarpladde våpen mot en politikledd, bevæpnet mann og gjorde seg klar til å skyte.

Hevet våpenet for å skyte

-  En mann iført det som kunne være politiantrekk, med en anorakklignende overdel, nærmet seg. Mannen bar pistol. Men han kunne ikke legitimere seg, forteller eks-gardisten.

Tidligere gardist Richard Vattøy var klar til å skyte en politikledd mann som ikke kunne identifisere seg kvelden 22. juli 2011. Foto: Privat

- Det var noe ved situasjonen jeg ikke likte. Mens vi tilkalte en politipatrulje for å identifisere ham sto jeg og en kaptein sammen med ham. Han virket nervøs. Da hånden hans beveget seg i retning pistolen, hevet jeg mitt våpen, og tok av sikringen. Med fingeren på avtrekkeren ventet jeg et halvsekund, mens hånden sakte forsvant fra våpenet. Da patruljen kom fikk vi bekreftet at han tross alt var politi, sier Vattøy.

Han sier til Aftenposten at det gikk en halv time fra han befant seg på frivakt i Husebyleiren utenfor Oslo, faktisk på sin egen bursdag, til han og medsoldatene sto fullt utrustet for å bli transportert til Slottet.

Kort tid etter lå han bak et maskingevær plassert ved statuen av kong Karl Johan, pekende i retning gaten som bærer kongens navn.

Ikke engang 9. april 1940 inntok Garden stillinger som dette på Slottsplassen.

- Var lært opp til dette

—  Først opplevde vi beskjeden som helt surrealistisk. Men mens vi fant frem utstyret, rakk noen å sjekke på en nettavis. At en bombe var gått av i Oslo, sier Vattøy.

Ordren til Vattøy og de andre var:

«Nærmer noen seg Slottet, som en bil i høy fart forbi sperringen, så åpne ild.»

-  En litt absurd ordre å få?

- Nei. Dette var vi lært opp til, sier Vattøy.

Les også

«Pynteavdelingen» skal få pansrede kjøretøy og nye skarpskyttervåpen

Fra fredag kveld til tirsdagen som fulgte holdt Garden full beredskap på Slottet. De som lå i stilling i paradeuniform med skuddsikre vester fikk etter hvert skiftet. Mange av soldatene, som Vattøy, ble forlagt i stallen på Slottet.

- Å ligge på murgulv, alltid med vesten på, var ikke direkte behagelig. Men det gikk nå, sier Vattøy.

Ikke stillinger den 9. april

Tidligere kaptein Nils Steen Egelien, Gardens vandrende leksikon, sier han ikke kan huske at Garden på denne måten har inntatt stillinger på Slottsplassen.

Heller ikke 9. april 1940. Den gang bidro Garden både med å håndtere tyskere som kom i land fra Blücher, og de kjempet heroisk på Midtskogen, Lundehøgda og Strandlykkja for å dekke flukten til konge og regjering. Åtte gardister falt d på Lundehøgda.

Ved Slottet var forvirringen stor, frem til beskjeden kom om at byen overga seg.

Det hender Garden forhøyer beredskapen på Slottet, og det er situasjoner der «vanskelige» personer forsøker å trenge seg inn, men stillinger som den 22. juli 2011 er ikke inntatt, ifølge Egelien.

Les også

  1. Garden skulle bli «pyntesoldater», nå skal de rustes til bykamp

  2. Vil endre Sivilforsvaret til «Statens beredskapsstyrke»