Oslo

Når fettet likevel tetter kloakkrørene – kan det brukes til kunst?

Både London og Amsterdam har fått sine kunstverk laget av fett.

Jeroen van Kempen, én av dem som jobber med «Fatberg Island» drypper fett på kunstverket ved Amsterdams brygge NDSM-Werf. Foto: Arne Hendriks

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Fettet som helles ut i kjøkkenvasken hvert år tetter igjen kloakkrørene og feter opp rottene, spesielt i store byer som Oslo.

Det er et kjempeproblem for vann- og avløpsetaten – også utenfor høysesongen til jul, når alle skal kvitte seg med ribbefett. Men kan det brukes til noe?

I London og Amsterdam gjøres fett til kunst.

Et gigantisk fettberg fra Londons kloakksystem ble verdenskjent under navnet «The Whitechapel Monster» høsten 2017. Berget var omtrent 250 meter langt veide like mye som 11 dobbeltdekkerbusser. Én dobbeltdekkerbuss veier 80 tonn alene.

Slik så «The Whitechapel Monster» ut da det ble oppdaget høsten 2017. Nå skal en bit av det stilles ut på Museum of London. Foto: Handout / X80001 / NTB Scanpix

Det sensasjonelle fettberget fikk så mye oppmerksomhet at det skal stilles ut på Museum of London som en del av en utstilling om livet i den moderne verden, skriver The Guardian.

I vannet ved bryggen NDSM-Werf i Amsterdam ligger en stor fettklump på 635 kilo og dupper i vannet. Kunstneren Arne Hendriks og hans samarbeidspartnere kommer innom for å legge til mer fett på kunstverket «Fatberg Island».

Det fettet er ikke hentet fra kloakken, men ideelt sett en blanding av 70 prosent fett fra storfe og 30 prosent fett fra svin, ifølge hjemmesiden til kunstverket.

Fett problem

Når fettet havner i kloakken, er det ikke en enkelt å bruke det til noe fornuftig etterpå, tror professor i miljøvitenskap ved Universitetet i Oslo, Rolf David Vogt.

– Havner det i kloakken, er det blitt forurenset og blandet med så mye annet man ikke vet hva er, svarer Vogt etter å ha tenkt seg om litt.

I utgangspunktet kan fett brukes til mye. For eksempel gjør det seg godt i komposten, ifølge Vogt. Dersom du noen gang har sett Fight Club (1999), husker du nok også at fett også kan brukes til å lage såpe.

Men når det drar med seg bæsj, tiss og alt det andre som renner gjennom kloakkrørene, blir det ikke god såpe av fettet lenger.

Men kan det brukes til kunst?

Kunstverk som kan kreve neseklype

– Det vet jeg ikke, men det frister ikke. Fettet i avløpet lukter vondt, så det er vanskelig å forestille seg å lage en kunstutstilling av det. Lukten er eklere enn kloakk, sier Selma Dizdarevic, avdelingsingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

– Det blir søppel fordi det ikke bare er fett, men også rester av mye annet. Dersom det skulle renses, ville det nok vært veldig kostbart, sier Dizdarevic.

Ifølge informasjonssiden Fettvett.no koster fjerningen av fett i avløpsrør millioner av kroner i året allerede. Det er sannsynligvis over 120.000 rotter i Oslo og Akershus, ifølge nettstedet.

I gamle kloakksystemer, som for eksempel i London, blir det et kjempeproblem når fettet klumper seg opp, suger til seg alt mulig fra kloakkens skitneste kroker og blir til enorme klumper.

Viser hvordan vi lever nå

Skal fettet vi kaster i vasken og do brukes til kunst, bør det altså renses først. Kunstneren Arne Hendriks forteller at han kunne brukt renset kloakkfett til sitt kunstverk «Fatberg Island», men han velger å bruke rent fett for at det ikke skal gå ut over dyrene i nærområdet, som kommer for å spise fra øyen.

Likevel tror han absolutt at fettet fra kloakken kan bli et kunstverk og at ideen om å stille ut Londons fettklump er briljant.

– Det er en samtidsartefakt som viser hvordan vi lever akkurat nå. Arkeologer kan grave opp colaflasker eller datamaskiner fra denne tidsperioden, men fettberget forteller så mye både om overforbruk, stoffene vi putter i oss, helsetilstand – alt. Fettet absorberer alle disse nydelige tingene, sier Hendriks.

Drømmen om et fettberg i Hammerfest

Målet for Hendriks er å lage fettøyen så stor at han selv, som veier 89 kg, kan stå på den. Han forteller at vi gjerne kan få fettøyen til Norge – om vi vil ha den.

– Den siste måneden har vi faktisk fantasert om å flytte fettøyen vår til Hammerfest, sier Arne Hendriks.

Grunnen er at vannet i Amsterdam blir for varmt i mai.

– I juli hadde vi åpningsfesten for «Fatberg Island», hadde vi invitert mange for å se at vi tok fettet ut fra en inkubator og over i vannet. Det ble en spektakulær katastrofe, for det hele falt nesten fra hverandre på grunn av varmen, forteller Hendriks.

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Rester fra julemiddagen din tetter avløpsrørene

 2. OSLO
  Publisert:

  Utforsker T-banetunneler under Oslo med livet som innsats

 3. OSLO
  Publisert:

  Holmlia: Fire innbrudd på fire år – og voldstallene gikk ned fra 2016 til 2017

 4. OSLO
  Publisert:

  Oslo-restaurant pepret med Kalasjnikov automatgevær

 5. OSLO
  Publisert:

  Buss for bane mellom Majorstuen og Frognerseteren

 6. OSLO
  Publisert:

  Her kan Oslo få et hull med plass til 600 biler. Det er ikke et parkeringshus