«Serien er med på å skape en holdningsendring»

Fordommer ble borte etter noen dager på gaten, sier Nyquist. frivillig blant annet for folk som sover ute.

- Serien hvor du forteller om livet på gaten i Oslo er i ferd med å avrundes. Hva sitter du igjen med etter serien?

- Det jeg tar med meg, og det som overrasket meg aller mest, er den varmen, kjærligheten og medmenneskeligheten som er der ute. Jeg dro hjemmefra og var livredd, og nå kan jeg gå ut og ikke være redd et sekund. Prosjektet gjorde noe med mine fordommer, de er alle lagt døde nå. Når man er der ute føler man at man mister identiteten, man blir satt i bås. Jeg prøver alltid å fokusere på det positive, og det jeg så er at det er mye godhet der ute, også blant vanlige folk. Jeg har møtt mange ildsjeler. Varmen og vennskapene jeg har fått har betydd mye.

- Hva tenker du om de høye seertallene og engasjementet rundt programmet?

- Det er veldig hyggelig at så mange har sett serien, det er en bonus. Personlig synes jeg engasjementet rundt er mer viktig. Det virker som om serien er med på å skape en holdningsendring blant folk. Vi ser at dette er mennesker på gaten akkurat som oss to som sitter her nå. Summen av alt jeg har opplevd gjør at jeg vil bidra mer. Mitt engasjement slutter ikke bare fordi serien er over. Jeg føler det er litt mitt ansvar videre å prøve å vedlikeholde engasjementet.

- Hva slags engasjement er det som viser seg?

- Prosjektet gjorde noe med meg, og jeg har fått en sterk tilknytning til folk på gaten. Jeg får mange henvendelser fra folk for eksempel på Facebook. Engasjementet er helt enormt, og mye større enn vi trodde det kom til å bli. Det er utrolig mange rusavhengige eller folk som har relasjon til noe i rusmiljøet som tar kontakt. De takker for prosjektet og sier at de nå tør å stå frem og at serien gjør rusproblematikk mindre tabubelagt.

- Hva tenker du når du får denne typen henvendelser?

- Det er sterkt å lese. Jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke har rukket å svare alle henvendelsene enda, men jeg lover at jeg skal svare alle sammen! Det er folk som forteller sine historier, og jeg synes de skal få et ordentlig og gjennomtenkt svar.

- Om du skulle endret noe på tilbudene til folk som bor på gaten, hva skulle det vært?

- Serien er basert på min subjektive tolkning. Jeg er ingen fagperson, og kan bare basere meg på ting jeg har hørt og sett. Det er flere ting som ikke fungerer optimalt. Folk som bor på gaten må bli mer inkludert i avgjørelser som tas. Det burde kanskje være flere overnattingstilbud, en eller annen form for en varmestue og flere lavterskeltilbud som er døgnåpne.

- Det er gått ett år siden du bodde på gaten. Hvordan var denne julefeiringen, sammenlignet med fjoråret?

- Det var selvfølgelig veldig annerledes å være sammen med familien i år. Jeg tilbrakte mye tid ute i desember, men feiret jul hjemme. Jeg dro inn til Alternativ jul sent på kvelden og hadde mange fine samtaler. I romjulen dro jeg på fjellet for å ha noen dager med familien.

Nyquist er glad for at noen av episodene er i januar. Det er en vanskelig periode etter at julen er ferdig,
Nå er det nye og hemmelige filmeventyr i utlandet som står for tur for Petter Nyquist.