Oslo

Kampen mot kreft: Torsdag ble dette landemerket lilla

Nei da, det er ikke noe galt med synet ditt. Selv om du aldri har sett Ekebergrestauranten lilla før. Den er blitt det i løpet av natten. Tårnet på Tjuvholmen også.

Foto: Kjersti Flugstad Eriksen

 • Stein Erik Kirkebøen

Kreftformer har fått farge. Brystkreft er rosa. Prostatakreft er lyseblå. Og nå har «den glemte kreftformen» fått lilla.

Det markeres med at to av de mest synlige bygningene i Oslo, Tjuvtitten på Tjuvholmen og Ekebergrestauranten, farges med lys hele døgnet 16. november.

Bukspyttkjertelen

Hvis du har glemt hva som er «den glemte kreftformen», så er riktig svar kreft i bukspyttkjertelen, eller pankreas. For aller første gang skal den internasjonale dagen for denne kreftformen markeres med flomlys i Norge.

 • Ikke helt sikker på hvor den egentlig er og hvorfor vi har den? Les mer om bukspyttkjertelen her. Det er mer spennende enn du tror.

Og det er på høy tid. Den ligger på fjerdeplass på listen over de kreftformene som tar flest liv i Norge. Den tar flere liv enn brystkreft. Hvert år får rundt 800 nordmenn denne diagnosen. Bare seks prosent av dem lever fem år etter at sykdommen er påvist.

Det 90 meter høye utkikkstårnet Tjuvtitten på Tjuvholmen blir farget av lilla lys. Foto: Monica Strømdahl

– Det er nok en av grunnene til at denne kreftformen får liten oppmerksomhet i forskningen, blant politikerne og i mediene. Man har en fatalistisk holdning til en sykdom hvor pasientene har en veldig dårlig prognose.

– Det er i hvert fall lite oppmerksomhet rundt denne kreftformen. Derfor ønsker vi å øke bevisstheten om den, sier professor Caroline S. Verbeke, som er leder for Pankreaskreft Nettverk Norge (PKNN).

De som får diagnosen, har en gjennomsnittlig levetid på seks måneder. Selv de snaue 20 prosentene som får diagnosen så tidlig at de kan opereres, lever ikke lenger enn gjennomsnittlig 24 måneder etter en stor og vanskelig operasjon. Det virker håpløst.

Forskning hjelper

– Vi ser fra andre kreftformer at det er håp. Forskningsinnsats bidrar til å bedre pasientens prognose. For brystkreft er den fantastisk forbedret på 10-15 år, sier Verbeke, som også ser fremskritt når det gjelder pankreaskreft.

– I USA har vi sett noen få og små fremskritt, og for den lille andelen som kan opereres, har kirurgien gjort store fremskritt de siste par tiårene. Vi håper på en intensivert forskningsinnsats også på dette området, og at torsdagens lilla markering kan hjelpe oss på vei, sier Verbeke.

Fersk forening

Her kan du lese mer om PKNN, som ble dannet av pasienter, pårørende og fagpersoner i desember 2016. Det er det første nettverket her i landet som jobber for mer oppmerksomhet om «den glemte kreftformen».

Lobby- og interessearbeid drives ofte frem av «overlevere». Siden det er få overlevere blant pankreaskreftpasientene, må pressgruppearbeidet med denne kreftformen klare seg uten pasientenes egen innsats.

Les mer om

 1. Kreft

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tom Kyte Gausvik (41) fikk bare 16 måneder sammen med minstesønnen

 2. SPREK

  Dagen før dette bildet ble tatt, fikk Anne Marit og Terje dødsdommen

 3. VITEN

  Prostatakreft: - Ingen behandling er ofte den beste behandlingen

 4. SPORT

  Brit (64) vant over kreften. Nå er det løping med familien som holder henne i gang.

 5. NORGE

  Kreftregisteret: Flere hundre opereres på sykehus med for få operasjoner

 6. KRONIKK

  Helsevesenet neglisjerer pasienter med alvorlig Borrelia-infeksjon