Oslo

Norske arkitekter vil bygge med tre i byen

Nå skal det være tre i byen og i arkitekturen. Med ny teknologi kan man bygge nesten alt man ønsker.

Fagerborg Menighetsbarnehage i Oslo, fabeldyraktig tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter, er belønnet med Sundts premie.
  • Edel Bakkemoen
    Edel Bakkemoen
    Journalist

– Tre som byggemateriale har lenge vært skviset ut av urbane områder, hvor det trengs som mest. Natur og beroligende omgivelser i byens hektiske liv er viktig for oss, sier sivilarkitekt Birgitte Skjerve, prosjektleder i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Prosjektleder Birgitte Skjerve i Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener det er både best og billigst å bygge med tre i byen.

Hun har nettopp fullført prosjektet «Tre og by» etter initiativ fra Innovasjon Norge, og skriver i rapporten at det handler om å få naturen inn i byen: «Byen er for mennesker, og mennesker er natur. Spiller vi på lag med naturen og benytter oss av de unike kvalitetene vi finner i naturlige materialer, blir resultatet klimavennlige byer som gir økt trivsel for menneskene.»

Viktig for det grønne skiftet

Fra kjøpesenteret Paléet på Karl Johans gate: Snøhetta/Massiv Lust har formet denne tredekorasjonen som et tre rundt en av butikkene.

– Min konklusjon er at det gir miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft å bygge stort med tre i byen. Målet at Norge skal være klimanøytralt innen 2030, og vi har fått Regjeringen til å forstå at dette kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet, sier prosjektlederen.

Byggebransjen står for en stor del av klimautslippet.

– Tre er vårt mest miljøvennlig byggemateriale. Men skal det utgjøre en forskjell, må det være store mengder, understreker hun.

Forbud mot bruk av tre

Ved hjelp av moderne teknologi har Snøhetta/Massiv Lust fått treet til å leve videre i skulpturell form inne i en kjøpesenterverden.

– Er dette nye toner fra en arkitektstand som noen hevder hovedsakelig sverger til glass, stål og betong?

– Det er brannfaren som har vært til hinder for å bygge stort med tre. Bybranner har gitt forbud mot trebygging. Noen steder ble det murtvang. Tre har helst vært brukt til eneboliger og hytter. Stein er jo bra til sin bruk. Betong er ikke like bærekraftig som tre, men har helt andre egenskaper vi også trenger i bygg. At tre blir en viktigere del av materialbruken, betyr ikke at man skal slutte å bruke andre gode materialer, sier Skjerve, men legger til at det nesten er blitt konkurranse i bransjen mellom tre- og betongfolk.

Hus for Søster og Bror er to tilnærmet like lavenergihus i massivtre, reist ved siden av hverandre. Arkitekt: Haugen/Zohar.

– Vi står foran et stort paradigmeskifte. Utfordringen er å få treindustrien og norsk næringsliv til å klare å levere. Det meste materialet kommer fra Tyskland, men det er mange nyetableringer her. Dette har vi tro på, sier NALs prosjektleder.

Kan bygge nesten alt i tre

Med moderne teknikk kan man bygge nesten alt i tre. Til og med heissjakter i synlig tre, som overflatebehandles med brannhemmende, miljøvennlige og transparente midler. Man kan bygge høyt og lavt, forme tre med CNC-fres og få til det man ønsker.

– Det kommer stadig nye måter å produsere treprodukter på. Tre er formbart og lett å bygge med. Folk kan bygge selv. Høyteknologisk, parametrisk design kan gi deg det meste du trenger. Her er det stor utvikling, sier Skjerve.

Treet må brukes riktig

Link Landskap rehabiliterte uteomåder på Aker Brygge i 2015. Her er møblene "Bloc" fra Vestre plassert langs bryggen i tre.

– Det gjelder bare å ha nok kunnskap til å bruke treet riktig. Ulike tresorter har forskjellige egenskaper. Treet må tilpasses bruk, sted og klima, og ikke bli stående fuktig. Det kan overflatebehandles mot fukt. Gulv og treverk i interiøret må være naturelt, eller behandlet med olje, såpe eller annet som lar det puste. Lakk tetter igjen porene, og bør ikke brukes mer enn nødvendig, sier arkitekten.

NAL jobber nå med å heve arkitektenes generelle kunnskapsnivå slik at de kan bygge med god kvalitet. Skjerve mener det er et godt samarbeid mellom forskere, ingeniører og arkitekter nå, men at det gjenstår å heve kunnskapsnivået i hele byggebransjen.

Les også

Fra én til fire eneboliger på samme tomt

Norsk trearkitektur i verdenstoppen

Sammen med Sverige, Finland og Tyskland ligger Norge på verdenstoppen når det gjelder moderne trearkitektur. Arkitektfirmaer som Jarmund/Vigsnæs, Reiulf Ramstad og Helen & Hard er ledende på feltet.

Et forbildeprosjekt:Til våren ferdigstilles stiftelsen Betaniens 31 lavprisboliger på Furuset, tegnet av Haugen/Zohar.

Det lille arkitektkontoret Haugen/Zohar har også gjort seg bemerket med fine prosjekter. Blant annet vant de stiftelsen Betaniens konkurranse om et større boliganlegg på Furuset med 31 rimelige leiligheter for unge og andre som skal inn på markedet. Dronninga Landskap er landskapsarkitekt. Det er under oppføring. Dette er en type boliger byene har behov for, og det er et forbildeprosjekt både i «Tre og By» og «FutureBuilt».

Solen skinner på førstehjemsboligene Haugen/Zohar har tegnet for stiftelsen Betanien.

– Tre er godt for helsen

Utemiljøer med trær og andre innslag av treverk i gater, gårds- og byrom er noe Skjerve snakker varmt om. Det foreligger ny kunnskap om biodiversitet. En hel bydel i Paris satser på dette og søker kompleksitet i de biologiske omgivelsene, fordi det styrker immunforsvaret vårt. I Tyskland er det målt lavere hjerterytme i rom av tre enn av glass og betong.

Barnehage tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter. Detalj.

– Dette er mer enn en trend; det handler om økt kunnskap omkring materialbruk og vår egen helse. Vi trenger gode opplevelser. Da blir treet viktig, for det er så sanselig; vi vet hvordan det føles og hvordan det lukter. Tre er vårt mest miljø- og menneskevennlige byggemateriale, konkluderer prosjektlederen.

– Hjelper det med små innslag av tre i et ellers sterilt innemiljø?

– Ja! Mange jobber og bor i hus uten treverk. Hvor sunne er innemiljøer med gipsplater og glass? Innervegger av tre er brukervennlige og behøver ikke minne om et furuhelvete. Et enkelt tips for å få opp trivsel og luftkvalitet, er å få tre inn i interiøret. For eksempel et stort spisebord i tykt heltre, som gir fra seg og tar opp fuktighet. Det blir som grønne planter, sier Birgitte Skjerve.

Les mer om

  1. Arkitektur
  2. Bærekraft
  3. Luftkvalitet
  4. Bolig