Egon sikler på Tryvannstårnet

Egon har suksess med restaurant i Tyholt-tårnet. Vi tok restaurantsjefen opp i Oslos avstengte turisteldorado. Se video!

  • Astrid Løken

Tryvannstårnet er 50 år i år, men publikumsgalleriet har vært stengt siden 2004 grunnet nye brannsikkerhetsregler og fallende besøkstall. Lederen av byutviklingskomiteen, Jøran Kallmyr, foreslo å selge tårnet for 1 krone til en privat aktør som har lyst til å utvikle det, i Aften i forrige uke.

Dan Robert Halshamn, driftssjef og daglig leder i restaurantkjeden, Egon mener lokalene i Tryvannstårnet vil være supre hvis man bygger ut litt. Her sammen med Kåre Olav Karlsen, bygningsingeniør hos Bymiljøetaten.

Dan Robert Halshamn, daglig leder, drift, i Norrein-Gruppen/Egon Restauranter, tror det kunne vært en supersuksess med restaurant i Tryvannstårnet. Egon har nemlig drevet restaurant i Tyholttårnet i Trondheim i flere år. Restauranten går så det suser, og gjestene strømmer til tårnet for å spise og se på utsikten.

— Hvilket potensiale

Aften inviterte Halshamn opp til Tryvann for å ta en titt på lokalene. Heisen var ute av drift, og dermed måtte vi traske opp de 600 trinnene til publikumsgalleriet.

— Helt storslagent. Hvilket enormt potensiale. Hvis noen er villig til å utvikle lokalene, vil vi vurdere leiekontrakt her, sier Halshamn, i det han stiger ut i galleriet og utsikten åpenbarer seg.

- Jeg ser ingen utfordringer her. Det vil jo koste penger, men hvis man tenker langsiktig vil det med stor sannsynlighet komme til å lønne seg. Har man først bygget om tårnet, så står det jo der. Og man vil neppe få konkurranse, for det er jo ikke flere slike tårn i Oslo, sier Halshamn, som understreker at Egon inngår leiekontrakter på både 40 og 50 år.

Halshamn synes lokalet er for lite i dag, men mener det er fullt mulig å utvide det.

Utsikten fra restauranten i Tyholttårnet trekker gjester som vil spise. Restauranten 200 000 gjester og omsetter for 42 millioner i året.

— Det tar bare noen dager for en fagmann å beregne hvorvidt publikumsgalleriet vil tåle å bli bygget ut, sier bymiljøetatens representant, bygningsingeniør Kåre Olav Karlsen, som er med for å svare på tekniske spørsmål.

Har skissert og vurdert

Odd Sigvart Pran, arkitekt og daglig leder i Pran Arkitekter, ivrer for å få gjenåpnet tårnet. Pran og Karlsen har vært oppe i Tryvannstårnet for å se på mulighetene.

- Men er det mulig å få til en restaurant i publikumsgalleriet?

— Ja, absolutt. Utfordringen er det branntekniske, men det kan løses. Vi har skissert og vurdert litt frem og tilbake rundt hvordan tårnet kan bli mer spennende. Det er en utfordring å få det til fint arkitektonisk, men rent byggteknisk er det ikke noe problem, sier Pran.Han mener Oslo Vinterpark og Sommerpark gjør tårnet mer interessant enn noensinne.

- Det viktigste er å få åpnet tårnet for folket. Det å lage restaurant på toppen, hadde vært fint. Det er mange muligheter, også i de gamle kontorene i etasjene nede i tårnet, sier Pran, og nevner restaurant, kurssenter, forsamlingslokale.

Halshamn mener nøkkelen er å lage en folkelig restaurant i tårnet på Tryvann.

— Da vi tok over på Tyholt var det en restaurant med hvite duker i lokalene. Vi klarte ikke å få den til å gå rundt. Da vi gjorde om til Egon, som har et litt mer folkelig konsept, doblet vi omsetningen, sier han.

Tyholttårnet ligger på en høyde, ti minutters kjøretur fra sentrum av Trondheim. Wennatrø Eiendom kjøpte tårnet for 17,5 millioner i 2000.