Oslo

Alnaelva skal opp av rørene

Alnaelva fosser gjennom Svartdalen forbi Etterstad. Så forsvinner den ned i en rist i Kværnerdalen og blir borte. Men nå skal den opp i dagen helt til vannspeilet i Middelalderparken.

I Kværnerdalen har OBOS laget et vannspeil og en kunstig elv, om noen år blir det kanskje vann fra den ekte Alnaelva her. To år gamle Amila og ett år gamle Zana leker på vannspeilet sammen med pappa Sead og mamma Samira Halilovic.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Bystyret har bestemt at Alnaelva skal opp i dagen fra Marka og ned til fjorden, der det er mulig. I 1922 ble den ble lagt i rør gjennom Gamlebyen opp til Kværnerdalen. Men hver gang det bygges ut på strekningen nå, skal det legges til rette for at Alnaelva skal opp i dagen igjen.

OBOS bygger boliger i Kværnerdalen og har samtidig laget et kunstig elveløp og et vannspeil med springvann. Til glede for alle barna som går i barnehage der. På sikt kan det ekte elvevannet renne her, men foreløpig vil OBOS vente.

Alna stinker

- Det lukter fortsatt litt vondt av elven, og det kan man ikke ha inn i et boligområde, sier Even Gjermstad, prosjektsjef i OBOS.

1505alna.ai

Det gamle elveløpet ligger ganske langt under bakken, nesten ti meter, fordi det er blitt fylt opp med så mye masse opp gjennom tidene. - Åpning av elven var veldig vanskelig å få til. Derfor bygget vi et elveløp over bakken, sier Gjermstad.

Også på tomten like overfor kan det bli kunstig elveleie og springvann. Der skal Arcasa arkitekter bygge boliger. Arkitekt Kristian Ødegaard i Arcasa AS har laget en mulighetsstudie for åpning av elveløpet gjennom eiendommen og kom frem til at det var best.

Les også

Her blir det strand for de små

- Det har med sikkerhet å gjøre, for skal man åpne elveløpet fullt og helt, må man ta hensyn til store variasjoner i vannløpet, sier Ødegaard.Alnas vannmengde varierer fra 50 liter på de tørreste sommerdagene til opptil 20 kubikk i høstflommen.

Med kunstig elveleie kan overskuddsvann under en flom fortsatt gå under bakken både i OBOS-elven og på Jøtul-tomten.

Ønsker seg foss

Harald Nissen fra Miljøpartiet De Grønne tror at det vil ta litt tid å få hele Alna opp i dagen i Gamlebyen, særlig fordi Follobanen skal bygges gjennom Middelalderparken.

- Jeg tror at det vil gå i hvert fall ti år før Alna blir helt åpnet, sier Nissen.

Les også

Slik skal Bjørvika blomstre

Og fortsatt er det ikke bestemt hvordan Alna skal renne ut i fjorden det aller siste stykket fra Vannspeilet. Oslo elveforum ønsker seg en foss ned under den seksfelts motorveien, og mulighet til å gå under veien, langs elven, helt ut til Bispevika.Det har ikke byutviklingskomiteen bestemt ennå.

- De fleste vil vel mene at det er flott hvis vi får til en foss. Det er ingen politiske partier som har sagt at de ikke vil ha det, sier Nissen.

Men i Oslo elveforum er de litt pessimistiske.

- Vi frykter at kommunen velger en løsning der vannet legges i rør under veien. Det blir i tilfelle veldig lite spektakulært, sier Sigurd Hortemo i Oslo elveforum.