- Vi er også nordmenn

De norsk-pakistanske vennene Ghulam Raza (til venstre) og Faisal Nawaz Chaudhry har bodd mesteparten av livene sine i Norge, og ser på Norge som sitt hjemland. De tar avstand fra trusler mot Norge.
Ekteparet Martin Brisner og Sara Maghsoudi frykter at slike trusler vil ødelegge for muslimer i Norge, men har ikke fått noen negative reaksjoner ennå.
  • Vi er også nordmenn og vil kjempe for Norge som alle andre, sier Faisal Nawaz Chaudhry som i likhet med andre norske muslimer tar avstand fra trusler mot Norge.

— Hvis noen kommer med trusler mot Norge, så kan ikke norske muslimer tolerere det. Vi er også nordmenn og vil kjempe for Norge som alle andre. Nordmenn er som våre søsken, sier norsk-pakistanske Faisal Nawaz Chaudhry.

Han har bodd i Norge i 40 år og bor i dag på Etterstad i Oslo. Han har skrevet flere noveller på urdu som er oversatt til norsk, og legger ikke skjul på sine meninger.

— På en annen side har jeg vanskelig for å tro at noen vil true Norge som er et fredelig land. Derfor tror jeg at truslene ikke er reelle, legger Chaudhry til.

Et godt land

Landsmannen Ghulam Raza har bodd i Norge i 36 år, og tar i likhet med Chaudhry avstand fra truslene. Ingen av dem føler seg stigmatisert på bakgrunn av truslene.

— Norge er kanskje Europas beste land med tanke på rettigheter til alle innbyggere, også muslimer. Derfor er det helt uforståelig at noen kommer med slike trusler, sier Raza.

Er åpen

Akmal Hussain er født og oppvokst i Norge med pakistanske foreldre. Også han tar avstand fra truslene.

afp000749053-lAUzz0ZQ14.jpg

— Det er dumt at noen kommer med slike trusler, og selv om den norske staten har sendt soldater til andre land, så er det ikke riktig å komme med trusler mot det norske folk, sier Hussain.- Føler du deg stigmatisert?

— Nei. Så lenge man er fredelig og ikke tyr til vold, så er det ingen grunn til å føle seg stigmatisert. Selv er jeg åpen overfor alle nordmenn jeg kjenner om at jeg er muslim og hvilke verdier jeg står for, sier 37-åringen.

- Ødelegger for oss

Ekteparet Martin Brisner og Sara Maghsoudi sier at det er uforståelig at noen har kommet med trusler mot Norge. Selv om ingen av dem føler seg stigmatisert, er de ikke tvil om at slike hendelser er med på å ødelegge for norske muslimer.

- Dette ødelegger absolutt for oss. Slike situasjoner gjør jo ikke hverdagen enklere for muslimer. Alle nordmenn vet ikke at islam forbyr terrorisme. Dermed danner de sine oppfatninger på feil grunnlag, frykter Maghsoudi som er født i Iran.

— Det var litt snakk om denne situasjonen på jobben min i dag, men jeg har ikke fått noen negative reaksjoner ennå, sier Fermin som er født i Norge, men har foreldre fra Trinidad og Tobago.

Ikke så skremt

Selv er de ikke tvil om at de ser på Norge som sitt hjemland, og sier at de ikke er så skremt av truslene.

- Vi føler oss ikke skremte eller truet på noen måte. Jeg tror truslene er et resultat av at verden er blitt mindre og avstandene kortere enn før. Dette gjør det enklere for terroristene å spre sitt budskap, sier Brisner.

Oppdatering 9. mars 2021: Enkelte personopplysninger i artikkelen er endret.