Oslo

Finn Bjelke: - Jeg har et sykt hode

Finn Bjelke har ledet Popquiz i 15 år og har skapt en av landets desidert største radiosuksesser med godt over 600 000 lyttere i snitt. Han har lært at jenter husker hvem de klinte med til en låt. Gutta husker hvem som spiller bass.

Etter 15 år med Popquiz har Finn Bjelke lært at damer husker hvem de klinte med til en låt. Og at folk gjerne jukser på radio.

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

— Lørdag kjører du ditt siste Popquiz-program før sommeren. Hvordan har sesongen vært?

— Overaskende god. Lyttermessig har det vært veldig, veldig bra. I mai hadde vi nærmere 700 000 lyttere i snitt.

- Er det i det hele tatt noen utvikling å spore i programmet?

— Det er jo det som er det absurde. Men, jo, vi tok inn 2000-tallet for et år siden, og økte sendetiden til en og en halv time. Men jeg syntes det ble litt kjedelig. Og etter mange år har jeg lært at det er bedre å gjøre noe før lytterne synes det. Så til høsten går vi tilbake til en time. Det er greit for menigheten å komme seg litt før ut.

- Hvis den menigheten speiler Norges befolkning, så er vi en nasjon av halvgamle menn på hyttetur?

— Det høres sånn ut. Men tallene og forskningen viser noe annet. Det er ganske mye damer som hører på. Men damer er veldig forsiktige, mens for herrer og menn er det "balla på trillebår og rett ut". Dette kan jeg, liksom. Men det har vist seg gang på gang at damer kan jo vel så mye.

- De damene som først våger å ringe inn er gode?

— Ja. Men damer husker tekstlinjer og kan synge med. Hva de hadde på seg da de hørte en låt, hvem de var sammen med, hvem de klinte med. Mens gutta husker hvem som spilte bass.

- Ren musikksosiologi gjennom 15 år?

— Ja, det blir en del sosialantropologi og mye observasjoner.

- Hva er det mest interessante funnet?

— Hvor mye folk kan om populærmusikk uten å vite det. Når jeg er ute blant folk og kjører popquiz, er det mange som lener seg tilbake med armene over kors og tenker, dette kan ikke jeg. Så begynnenr de å slåss om blyanten for å få svare. Ganske rart. Og veldig fint.

- Når lytterne ikke er på hyttetur, hvilke landsdeler kommer de fra?

-Jeg er ganske stor i Vestfold, spesielt Nøtterøy. Det er mye trøndere. Ellers er det ganske god spredning.

- Hvor mange av spørsmålene tar du rett ut av eget hode?

— Jeg skulle ønske jeg kunne si at det er veldig mange. Men spørsmålet må ikke ha vært stilt de siste 18 månedene, enten sangen eller artisten må være kjent. Det må ha vært en hit. Det skal passe noenlunde inn i P1-profilen. Og det må ikke være for vanskelig. Så hvert spørsmål må researches.

- Men hodet ditt er grunndatabasen?

— Ja. Jeg har et sykt hode, altså. Men basen er jo 60- , 70- 80- og delvis 90-tallet. Jeg merker når jeg sluttet som musikkprodusent i P3.

- Hvor er dine svarteste musikkflekker?

— Det er listetpop, fra 1995 til i dag. Da begynte hit’ene å ha stadig kortere levetid. Det er ikke noe vits i å late som jeg kan det en gang. Og ikke noe mål heller, da hadde listemusikken vært riv ruskende gæren. Den skal jo ikke appellere til en 56 år gammel has-been.

- Selvinnsikt har du til og med?

— Jojo. Men jeg tror ikke jeg er kulere enn døtrene mine.

- En slem kollega sendte med meg følgende lille test: Hvem spilte inn låten "Dazed and confused " første gang?

— Det tipper jeg var en svart bluessanger. Og jeg kan ingen ting om blues. Det er sånne spørsmål jeg får på Lorry klokken halv tre om morgenen. Og ære være dem som kommer opp med dem. Men det er ikke vanskelig å lage vanskelige spørsmål. Men hvis Popquiz skal leve på radio er det ikke noen vits i å ødelegge helgen for folk uke etter uke. (Svar: Se nederst i saken )

- En bonus for trofaste lyttere har vært å følge din datter Katrines utannonsering fra hun knapt kunne lese til rappkjefta ungdom. Hvor lenge gidder hun?

— Jeg tror Katrine synes det er ganske kult. Når jeg blir stoppet på gaten av lyttere sammen med henne, får hun bøtter med ros. Og som alle 15-pringer vil hun jo bli lagt merke til uten å stikke seg altfor mye ut. Så jeg tror det holder en stund til. Men hun har lovet å si fra når hun synes det bare blir teit.

- Hvordan begynte det?

— Hun begynte etter at hun hadde vært veldig, veldig syk med kreft som femåring. Det ble litt terapi. Og jeg fikk en gyllen mulighet til å være sammen med henne på egenhånd. Det var også et poeng å få inn en liten jente som litt motpol mannfolk med balla på trillebår på hyttetur. Og det funket over all forventning.

- Det er lett å ty til Google og Shazam og annet juks. Har du en følelse av at det blir brukt?

— Jeg vet at det skjer veldig, veldig ofte. Folk svarer plutselig riktig om musikk de i utgangspunktet ikke har peiling på.

- Det er da du litt syrlig spør: Kan du fortelle oss litt om artisten?

— Hehe. Ja. Jeg fornedrer dem jo på riksdekkende radio. Det er ikke veldig pedagogisk, jeg er tøff med dem. Men de kjøper det. Men uten sammenligning for øvrig, akkurat som Melodi Grand Prix, det handler ikke om musikk, men om å lage et radioprogram. Så får vi ta resten på nachspiel.

- Siden du er på radio og folk sjelden ser deg – hvordan gikk det egentlig med livstilsprosjektet der du bedrev heftig slanking?

— Veldig fint lenge. Så skadet jeg låret og var inaktiv i seks måneder. Jeg var med på Firestjerners middag og fant raskt ut at det var jeg som var tjukkasen. Men jeg vet jo hvor lett det er å justere og er ikke veldig bekymret. Jeg skal ned til noe som jeg trives med. Og den grensen setter jeg selv.

- Og du holder deg uansett på radio?

— Det slo meg igjen med fornyet styrke da jeg var med på Firestjerners middag at jeg ikke passer på TV. Jeg synes det er galopperende kjedelig. Og så tror jeg ikke det er bra for egoet.

Svar på det slemme spørsmålet:

Amerikanske Jake Holmes. Han varmet opp for Yardbirds (der Jimmy Page også spilte) i New York. Senere begynte Yardbirds å spille en mistenkelig lik låt...og hevdet de selv hadde skrevet den.

LES OGSÅ:

Hvorfor elsker vi quiz når vi hater å pugge?

Lyns nye bærebjelke

Faktakrangelen er død