Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?

Er denne trebiten Oslos eldste grovis? Eller bare uskyldige middelalderlekser?

Arkeolog Egil Bauer fra Niku med den kinky runebiten fra middelalderens Oslo.

Arkeologene har pirket frem våre forfedres brønner, kjellere og avløpssystemer. I sommer har gjengen fra Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) gravd frem deler av en middelalderkirkegårdi Gamlebyen i Oslo.

Nå har arkeologene, som skal sikre kulturminnene langs Follobanens planlagte trasé, også kommet på sporet av en usømmelig side av norsk middelalderliv.

Slik ser trebiten med mysteriet ut.

– Selv om de fleste arkeologer har et godt øye, kunne denne lett ha blitt oversett, forteller arkeolog og utgravningsleder hos Niku, Egil Bauer.

I anleggsbrakken ved "arkeologigropen" i Gamlebyen fingrer han ut en trebit fra en liten plastlomme.

En spøk fra kolleger?

Den ødelagte tallerkenen ble funnet blant flis og historisk avfall i byens middelaldergrunn. Men det artige fant Bauer på undersiden.

— Jeg trodde aller først at noen kolleger hadde risset inn runer for å tulle med meg, for de var veldig tydelige selv om den var full av leire.

Men inskripsjonen er ekte vare. De aller første runene funnet under denne utgravingen.

Og budskapet fra en fjern fortid lyder: fuþ

Les også

Oppdaget mer enn hundre graver fra 1100-tallet

ABC for runealfabetet?

Dette er de tre første tegnene i runealfabetetet. Men det pussige er at det også er det norrøne ordet for det kvinnelige kjønnsorgan. Da uttales at siste rune som en stemt d .

— Det er moro med runer. Du føler at du kommer nærere på folk. Her har noen sittet og risset inn dette. Da jeg så den, tenkte jeg først at det var en rune-ABC. Mens andre har minnet meg på at det kan ha en helt annen betydning, ler Bauer.

— Vi vet at runene kunne være veldig obskøne og handle om alt fra utroskap til sodomi. Men jeg kan ikke si om det er den snille eller slemme tolkningen som bør brukes her, sier Bauer.

Arkeologene jobber på spreng for å undersøke traseen der Follobanen skal bygges.

Kåte runestreker?

Vi pirres til å gå videre med dette mysteriet, og tar en griseprat med en av landets eksperter på både runer – og fyord.

— Er det ikke artig at folk i middelalderen også tenkte på litt av hvert. Fuþ/fud dukker opp over alt, forklarer Karin Fjellhammer Seim, pensjonert førsteamanuensis i norrønt språk og litteratur ved NTNU.

Eller rumpehumor?

Hun har forsket på tvetydige runerekker, og har doktorgrad i innen folkelig runebruk og middelalderskriblerier.

— Fra dette har vi også ordet fua , som fortsatt brukes i noen dialekter. Det klør i fua . Ment som rumpa. Men også med fud mente man kroppsåpning, sier hun.

I hver fall ikke fra Tønsberg

I senmiddelalderen gikk folk freidig rett på sak når en risset inn runer på bein og trestykker. Runeskjærerne kunne nok være både kåte og ondskapsfulle når kvinner ble fremstilt som nymfomane fudorg, tror Fjellhammer Seim.

Kjønnsliv og tabuer fremtredende tema på mange av runepinnene man har funnet i det som var storbyer under norsk middelader.

Bortsett fra i Tønsberg. Der kan ikke Fjellhammer Seim huske å ha tydet en eneste norrøn grovis.

Les også

Graver for livet før betongen kommer

Og mannens underliv?

— Er det kun kvinners kjønnsorgan som er skjellsord?

— Nei. særlig fra bryggen i Bergen har vi mange runepinner som er vel så grove og handler om mannens kjønnsorgan. Det er såpass at det vel ikke slipper igjennom i en moderne avis engang.

— Det kan være anklager mot en navngitt person, som blir umandiggjort, for eksempel "Áli er strodinn i rassin". Både i Bergen og Oslo er det funnet homohetsende og erotiske runepinner, sier filologen.

Og hva med tallerkenmysteriet?

Fjellhammer Seim tør ikke spekulere i om griseprat var mer utbredt i Oslo på 1200-tallet.

Pliktskyldig runepugging eller kåtskap?

— Kanskje de snakket slik til hverandre? Det aner vi jo ikke. Leser du noen av de islandske sagaene, finner du mange vovede scener og replikker. Men folk er da grove i kjeften i dag også, legger hun til. -Tror du det er rune-ABC eller obskøniteter risset inn på tallerkenen i Oslo?

— Det kan være begge deler. Litt avhengig av om tallerkenen ble ødelagt før eller etter dette ble risset inn. Men hvis man trengte å øve seg på å skrive, hvorfor da bare skrive de tre første – og ikke hele runealfabetets 18 tegn. Jeg tror uansett det må ha hatt litt moro av at det var det samme.