Oslo

Thorvald Stoltenberg gir seg i bystyret

Bystyrets nestor, Thorvald Stoltenberg (85), har søkt om å bli fritatt for sitt verv som bystyremedlem for Arbeiderpartiet.

Thorvald Stoltenberg kaster innn håndkleet, og ber seg fritatt fra vervet som bystyrerepresentant.
  • Stein Erik Kirkebøen

Thorvald Stoltenberg sto på 65. plass, helt nederst, på Arbeiderpartiets liste ved kommunevalget i 2015.

Men folket ville ha ham inn. Med 3624 kumuleringer og 233 slengere suste faren til Jens Stoltenberg inn i bystyret.

− Det er jo hyggelig, og jeg gleder meg, men jeg trodde ikke i mine villeste tanker at jeg skulle bli kumulert inn med så mange stemmer. Da Raymond (Johansen) ringte og ba meg stille, sa jeg ja med en gang, men ba om å få stå på 65. plass. Forrige gang jeg satt i bystyret var i 1980-årene, og da var jeg varaordfører, sa Stoltenberg til Aftenposten etter valget.

Valgt er valgt

Den som er valgt til et kommunalt folkevalgt organ har i utgangspunktet plikt til å gjøre tjeneste i vervet gjennom hele valgperioden.

Det har det vist seg at Stoltenberg har fått problemer med. Han har i sin søknad om fritakelse fra vervet vist til at helsetilstanden har medført forfall til samtlige møter i perioden, og at dette skaper uforutsigbarhet for kollegaer. I samråd med lege har han derfor konkludert med at det av hensyn til helsetilstanden er fornuftig å søke fritak fra vervene.

Det er etter det Aftenposten erfarer ingen dramatisk forverring av Stoltenbergs helse akkurat nå som ligger bak søknaden om fritak.

Direktøren anbefaler fritak

Det er opp til bystyret å avgjøre en søknad om fritak. I denne saken anser direktør for bystyrets forretningsutvalg, Lars Arne Ryssdal «at vilkårene for fritak er oppfylt, og anbefaler at Thorvald Stoltenberg (A) gis fritak fra vervene som medlem av bystyret og medlem av byutviklingskomiteen for resten av valgperioden».

  • Det er ikke alle som kjemper for å bli valgt. Noen kjemper for å slippe.
  • Superveteranen som nekter å gi seg i bystyret

Les mer om

  1. Raymond Johansen
  2. Arbeiderpartiet (Ap)
  3. Jens Stoltenberg