Den STORE guiden til X Games

Kokker fløyet inn fra New York, luftige svev og konserter er noe av det ekstremsportsirkuset bringer til Oslo denne helgen.

Om lag 25.000 er ventet til arrangementene som holdes på tre ulike arenaer: Tøyen, Wyller og Skur 13 på Filipstad. Hopptårnet som er bygget på Tøyen er 57 meter høyt.

Helt til søndag vil x-games prege byen. Om lag 25.000 tilskuere er ventet til arrangementene som holdes på tre ulike arenaer:

  • Tøyen
  • Wyller (Oslo Vinterpark)
  • Skur 13 på Filipstad

Dette er øvelsene

BigAir: På Sirkustomten på Tøyen er det bygget et hoppstillas der tårnet er 57 meter høyt. Her konkurreres det på ski og snowboard om å gjøre det peneste hoppet med det beste trikset. Utøverne når en fart på over 50 km/t på hoppkanten. I et svev på rundt 30 meter roterer utøverne opp til tre ganger rundt sin egen akse, og 1800 grader, altså fem ganger rundt.

Superpipe: Pipen i Wyller er rundt 160 meter lang, og veggene er 7 meter høye. — Den er regnet som en av verdens aller beste, fortalte sjef for det norske freeskilandslaget, Christopher Frankum, da superpipen var klar i februar.

Skateboard: Foregår i den nybygde skateparken i Skur 13 på Filipstad. Parken er designet med elementer som benker, trapper og rails, som utøverne kan bryne seg på. Når X Games pakker sammen åpner den for byens skatere.

Medaljene er designet av kunstnerduoen Broslo. Utdelingen skjer etter hver finale.

Konserter mellom BigAir-finalene

Det ikke bare sport på programmet under X Games. Lørdag er det også konserter innimellom BigAir-finalene på Tøyen.

Jaa9 og OnklP opptrer på Tøyen mellom finalene i big air ski og snowboard.

Amerikanske Yelawolf, skal headline X Games-konserten. — Jeg kan ikke vente med å komme tilbake til Oslo for å rocke. X Games har alltid et bøllete publikum. Det blir kjempegøy, sa han i en pressemelding i januar.Han får selskap av Oslo-trioen Unge Ferrari, Philip Emilio og Arif, Jaa9 og OnklP, og bergernseren Alan Walker. Sistnevnte har toppet hitlistene med «Faded», og X Games Oslo blir hans aller første liveshow.

Satser på mat

I kjent festival-stil er maten viktig, og men ikke forvent klassiske pølser og vafler. På Tøyen er konseptet bakgårdsrestaurant. I Wyller skal du få hytte-følelsen, og ved Skur 13 blir det urbant med food trucks.

— Det blir internasjonalt fokus og smaker fra hele verden, forteller Jonas Paulsen fra Catering Collective. Det er et byrå som utvikler matkonsepter, og finner kokker og restauranter til arrangementer.

Til X Games har de blant annet skaffet New York-restauranten Kichin, som nylig ble kåret til NY Times' kritikerfavoritt. Siste uken i februar holder restauranten stengt fordi alle de ansatte selger koreansk-inspirert mat i Oslo, skriver avisen.

Aftenpostens siste anmelder-favoritt, Kamai, kommer også. I tillegg til asiatiske retter blir det franske pannekaker, falafel, ispinner og vegansk mat på menyen.

LES OGSÅ:

Les også

ANMELDELSE: «Hver rett er et lite under på Kamai»

Slik kommer du til arrangementene

Har du arrangementsbillett til X Games reiser du gratis med Ruter hele dagen billetten er gyldig. Med mange tusen tilskuere er kollektivtransport uansett enkleste fremkomstmiddel.

Slik så det ut mens de arbeidet på spreng for å lage 1100 kubikkmeter kunstig snø på Tøyen.

Alle T-banens linjer stopper på Tøyen. For å komme til Skur 13 kan man ta buss 21 eller 54 til Bryggetorget. Det er også mulig å ta trikken og gå fra Aker brygge, eller gå fra Nationalteateret T-banestasjon.Det er satt opp busser mellom Majorstuen og Wyller som går inntil hvert sjette minutt. Mer detaljert informasjon får du på ruter.no.

«Husk at det er mange som skal til de forskjellige konkurransene, så beregn god tid», opplyser Ruter i en pressemelding.

Fikk du ikke billetter?

Det har vært rift om X Games-billettene. Skateboard i Skur 13 ble først utsolgt, etterfulgt av VIP-billetter og helgepass. Tirsdag var det kun ledige billetter til arrangementene i Wyller igjen. De siste billettene til BigAir på Tøyen forsvant forrige fredag, ifølge TV2.

Men det er fortsatt mulig å se stjernene, riktignok på avstand. Etter det Aftenposten erfarer kommer mange til å sitte i amfiet i Tøyenparken, der man har utsikt til hoppet. Det er nesten som på Gratishaugen.

I tillegg vises flere av øvelsene på storskjerm i Tøyen Startup Village ved Tøyen Torg. Fredag vises snowboard — SuperPipe finale menn.

Lørdag vises ski og snowboard - BigAir finale kvinner.