Beholder «ekskluderende» dedikasjon på benk i Botanisk hage

SV og Rødt mener benken kan knyttes til rasisme og ba om å få en dedikasjon på benken fjernet. Tirsdag sier Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo nei.

Et flertall i bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsket en dedikasjon på denne benken fjernet. Forslaget kom fra SV og Rødt.
  • Øystein Aldridge

Sosialistisk venstreparti (SV) og Rødt i Gamle Oslo har sammen foreslått å be Naturhistorisk museum om å fjerne en dedikasjon på en benk i Botanisk hage. Benken er dedikert den kjente naturvitenskapsmannen Carl von Linné (1707–1778).

Torsdag vedtok bydelsutvalget i Gamle Oslo å støtte forslaget. Et mindretall bestående av noen representanter fra Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet stemte mot forslaget.

Tirsdag har ledelsen ved Naturhistorisk museum diskutert saken og tatt en beslutning, skriver Khrono.

– Vi har en benk. Den står der, og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

«Blåst ut av proporsjoner»

Det samme sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han mener saken er «blåst ut av proporsjoner».

– Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten, sier Stølen til Khrono.

Det var Universitas som i forrige uke først omtalte forslaget.

Les også

Mener denne benken kan knyttes til rasisme. Bydel vil ha den fjernet.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo sier de kanskje må vurdere hva som skal stå på denne plaketten ved Carl von Linné-benken.

– Relevant for Botanisk hage

Linné var en betydningsfull svensk naturforsker og lege. Han er mest kjent for å være den moderne systematikkens far i biologien. Systematikk i biologi er inndelingen av alle livsformene på jorden i grupper som arter, slekter, familier og ordener.

«Det kanskje færre vet er at Linné også omtales som far til den moderne rasismen», skrev Gamle Oslo SV i forslaget sitt.

Benken i Botanisk hage ble oppført i 2014. Lifjeld sier til Khrono at benken blir værende fordi den er relevant for funksjonen Botanisk hage har.

– Den står ikke hvor som helst, den står der hvor plantene er satt i system, sier Lifjeld.

Han understreker at Naturhistorisk museum ikke ønsker å skjule at Linné eller andre har ment eller skrevet noe man mener er forkastelig i dag.