Oslo

Ole Høiland raner Norges bank - igjen!

Skuespiller Trond Halbo tar oss med på Ole Høilands spektakulære kupp i hvelvet på Norges bank Foto: Monica Strømdahl

19. juni kan du komme inn i hvelvet som mestertyven Ole Høiland brøt seg inn i.

  • Heidi Anne Johnsen

Mestertyven Høiland er den eneste som har klart å bryte seg inn i hvelvet i Norges Bank. Nå er det Nasjonalmuseet - arkitektur som holder til i de ærverdige gamle lokalene på Bankplassen.

19. juni åpner Sentralbanken jubileumsdørene og feirer med en rekke arrangementer.

  • Her er hele programmet for folkefesten på Bankplassen

Han er fremdeles den eneste som har klart å bryte seg inn i hvelvet Norges Bank.

Folkefest på Bankplassen

Banken åpner jubileumsdørene og feirer med en rekke arrangementer.

– Vi vil gjøre Sentralbanken kjent hos folk flest. De fleste kjenner til Oljefondet og styringsrenten, men banken er så mye mer, sier Hilde Bendixen i Norges Bank.

Mestertyven Ole Høiland (1797 - 1848) var ettersøkt og jaktet på av politiet og klarte å rømme fra fengsel tilsammen 11 ganger. Han er den eneste som har klart å bryte seg inn i Norges Banks hvelv. Han døde nedbrutt på cellen på Akershus festning i 1848. Foto: Jens Peter Funch/Oslomuseum

– Etter alle årene med krig og uår var det kaos i pengevesenet. Det var altfor mange papirpenger i omløp, og de var bare verdt en liten brøkdel av den sølvverdien de egentlig skulle hatt.

Tilliten til pengevesenet var svekket, forklarer hun. Det første hovedsetet ble lagt i Trondheim. Men Christiania fikk en filial, med et sterkt og sikkert bankhvelv. Her ble penger og verdier oppbevart helt frem til 1906.

Utro tjenere

I årenes løp er det nok mange som har tumlet med planer om å sette kloen i verdiene her inne. Men i løpet av bankens 200 år lange historie, så er det bare Ole Høiland som har klart å komme seg inn. Veggene i hvelvet er 70 centimeter tykke, og forsterket med metall og bolter. Men tykke vegger og solid dør var ikke nok til å holde mestertyven ute, for innbruddet ble godt planlagt.

Første nyttårsdag 1835 robbet Ole Høiland banken for 64.000 spesidaler, noe som tilsvarer 15–20 millioner kroner omregnet til dagens pengeverdi.

Sjarmende skjørtejeger

Mestertyven, utbryterkongen og sjarmøren Ole Høiland kom fra lutfattige kår, men ble etter hvert godt kjent på grunn av en rekke spektakulære innbrudd. Han var sjarmerende og raus med dem som hjalp ham og flink til å knytte til seg medhjelpere. Dessuten var han litt av en skjørtejeger.

Han ble kjent som en utbryterkonge, og klarte å rømme fra fengsel tilsammen 11 ganger. Men det han er aller mest kjent for, er at han klarte å bryte seg inn i hvelvet til Norges Bank.

Slik foregikk kuppet

Det som skjedde var at Høiland allierte seg med to av vaktene – med løfte om 500 spesidaler til hver av dem.

De hadde ikke nøkkel, det var det bare bankbudet som hadde. Han var ikke mottagelig for bestikkelser, men hadde den vanen at han la nøkkelen inn i lykten etter at han hadde låst hoveddøren. Høiland spionerte på ham og klarte å lage en kopi etter hukommelsen. Han klarte også å få tatt en avstøpning av nøkkelhullet ved bruk av bek. Mestertyven gjorde to mislykkede forsøk uten å komme helt inn – det var nemlig flere dører som måtte dirkes opp – men den tredje gangen lyktes han. Han stappet hauger med sedler i en sekk og låste seg ut igjen. Innbruddet ble først oppdaget 2. januar, men da ble det også full oppstandelse.

G

Gravde ned penger

Da politiet kom hjem til ham, lå han gjemt i et hulrom under kjøkkengulvet. Dagen etter stakk han videre til Liertraktene. Men han klarte ikke å holde politiet unna, og 21. januar ble han arrestert. Da hadde han gravet ned en del av pengene på ulike steder i Grefsenåsen. En del av dem har aldri kommet til rette, og mange har i årenes løp forsøkt å finne dem.

Høiland rømte igjen fra fengselet i 1839. Men han var blitt kjendis og kunne ikke oppholde seg blant folk. I tre år levde han som fredløs i Nordmarka og Drammensmarka, før han igjen ble tatt. Det ble ikke noen lykkelig slutt. Fullstendig nedbrutt døde Høiland på cellen på Akershus festning i 1848.

På jubileumsdagen får publikum være med på det dramatiske bankranet. Skuespiller Trond Halbo vil rekonstruere hendelsene fra nyttårsnatten for rundt 180 år siden.

Men dette er bare noe av det som skal foregå. For 19. juni åpnes dørene for publikum med guidet tur i Norges Bank, foredrag, leker for barna og bursdagkake.

Nasjonalmuseet- arkitektur åpner utstillingen Lås opp! Norges Bank 200 år i bankhvelvet der Ole Høiland brøt seg inn.

Les mer om

  1. Norges Bank