Oslo

Sagenes svar på Babylons hengende hager

Babylon hadde sine hengende hager. På Sagene har de ingen hager som henger. Men de har en hengerhage, en som ruller. Det hadde de neppe i Babylon

Dag og natt står hagehengeren ute. Nå for tiden står den i Uelands gate. Biehotellet ligger i hengerens venstre hjørne. Foto: Stein Erik Kirkebøen

 • Stein Erik Kirkebøen

En parkeringsplass i Uelands gate er opptatt av en tilhenger. Den står der helt uten bil, men den er hverken forlatt eller glemt.

— Nei, det er vi som har satt den der for å illustrere hvordan en parkeringsplass kan brukes til noe som er mye finere enn en parkert bil. Vi ønsker å vise hvor mye fint en parkeringsplass kan brukes til, og at det er for galt at bilene skal oppta så stor plass i våre gater, sier Siri Mittet.

Midt i trafikken på Sagene står en liten gledesspreder av en tilhengerhage. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Hun er en av idealistene i Omstilling Sagene, som er en lokal variant av det som internasjonalt heter Transition Town, hva det er kan du lese mer om i faktaboksen til høyre.

Miljøbasert aktivitet

— Vi ønsker å skape aktivitet, gjerne miljøbasert aktivitet og driver med alt fra kurs i sykkelmekking via byttemarked til tilhengerhage. Små, lokale initiativ. Det aller meste, om ikke alt?, i årets tilhenger er dyrket frem på Sagene. Det kom hit som frø, og nå har det slått ut i full blomst, sier Mittet.

Og dermed er vi der igjen. Ved denne hengeren, som står der med urter, jordbær en busknellik og mye annet rart som spirer og gror. Hensikten er ikke bare å irritere bilister på jakt etter parkeringsplass.

Gledesspreder

— Neida, prosjektet har en litt provoserende side rettet mot bilismen og mangelen på grøntområder i indre by, men hovedideen er å spre glede. Grønn glede. Tilhengerhagen skal spre grønn hageglede i en bydel hvor vi er mange som bor på et lite areal og hvor bilene får stå gratis på fellesarealet.

Men tilhengeren er ikke bare for de fastboende, den har også tilbud til små bevingede vesener på gjennomreise.

— Ja, vi har kastet oss på pollinatorbølgen og prøver å legge forholdene til rette for biene. I tillegg til at vi i år har døpt den om til Bistro, har vi også innredet et lite bie-hotell i et hjørne. Hvor mange som har sjekket inn der vet jeg ikke, men de er mange som surrer rundt blant blomstene våre, forsikrer Mittet.

Skal trille rundt

Det begynte for noen måneder siden som en haug med frø. Nå er det en bugnende hage som står i full flor på tilhengerne midt i trafikken. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Planen er å flytte tilhengeren rundt i bydelen for å dele litt på gleden. Men så langt i år er det blitt mindre flytting enn planlagt.— Planene er egentlig å komme oss litt lenger østover i bydelen, nærmere Torshov. Men den flyttes med menneskekraft, og den er ganske tung å flytte. Nedover går det fint, men bortover bør vi være fem, seks stykker som dytter og drar. Når det har regnet og jorden er skikkelig tung bør vi være enda en, sier Mittet.

Tilhengerhagen er ute på sin fjerde sesong, men har ennå ikke nådd kjønnsmoden alder.

— Nei, den gode ideen har ennå ikke formert seg. Det er fortsattbare én. I hvert fall i Oslo. Jeg har hørt rykter om at det er blitt en til, i en annen by, men det er jeg ikke sikker på, sier Siri Mittet, som derimot er helt sikker på at det godt kunne vært flere i Oslo. Det er parkeringsplasser nok…

Hele sommeren står hengerne ute og sprer glede, og det går fint.

Fok er snille med hagehengeren

— Ja, vi har hatt veldig få problemer. Sagene-folk later stort sett til å være glade i tilhengeren sin. En gang var det en som truet med å flytte den og en annen gang var det noen som gjorde det, men ellers har det gått bra. Vi oppfordrer folk til både å vanne og luke litt i hagen og til å forsyne seg – med måte - av alt den har å by på, sier Mittet.

— Mye jobb?

— Nå, i sesongen er det ikke så mye og vi er mange til dele på det. Men når vi om våren frisker opp hengeren - om vinteren bor den i parsellhagen på Geitemyra - og gjør den klar for en ny sesong, så er det en del jobb. Men vi er mange til å dele på den, så det går fint, forsikrer Siri Mittet.

 1. Les også

  Nå skal det bli seter og kornåker midt i Bjørvika

 2. Les også

  Drømmen om det grønne

 3. Les også

  Dyrker grønnsaker i asfaltjungelen

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Ingen brukte den ødelagte lekeplassen. Det endret seg da Margunn kjøpte en pose settepoteter

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  - Jeg kan ikke se at det er så enorm forskjell på mine ungdomsfester og disse festene på Skam

 3. VERDEN
  Publisert:

  Byen var verdens terrorhovedstad. Nå har livet vendt tilbake.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dette landet har verdensrekord i syriske flyktninger per innbygger. – Alt vi drømmer om er å reise hjem

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Champagnen sto klar. Seierstalen var skrevet. Her er historien bak Støres valgnederlag.